Takk for i år

DebioInfo og ØQ takker for en herlig kveld på Vippa i Oslo der vi feiret de flinkeste menneskene i matbransjen. Spesielt vil vi takke våre samarbeidspartnere som gjorde Matprisen 2017 mulig; Cultura Bank, Coop, Holdbart, Meny, Nortura, Oatly, Tine og Rema 1000.

 

Nivået på både nominerte og vinnere var høyt i 2017 – vi gleder oss allerede til 2018.

 

Påfyll 2017 – Havets grønnsaker

MATPRISEN inviterte, sammen med Matvalget og Norges Vel-for Livskraftige Lokalsamfunn, til kunnskapspåfyll i forkant av prisutdelingen i 2017.

Sammen med profilerte og kunnskapsrike kokker, bønder, en etnolog, en forsker og en journalist utforsket vi potensialet i å dyrke, høste og spise tang og tare.

 

Her kan du se filmen fra seminaret som ble avholdt på Kulturhuset i Oslo 16.oktober 2017.

 

Dato: 16.oktober
Tid: 09.30-13.30
Sted: Kulturhuset Oslo, Youngs gate 6


Program

09.30: Registering

10.00 INSPIRASJONSDEL
Velkommen ved konferansier Mari Gjengedal, Fylkesmannen i Oslo og Akershus
Lukten av sjø er stanken av tang og tare, Kjartan Fønstelien, kulturhistoriker
Havets grønnsaker, Zoe Christiansen, The Northern Company
Viktige suksesskriterier for dyrket tare til mat, Lill-Ann Gundersen, Norges Vel
Kunsten å dyrke tare, Daniel Fedøy, Seaweed from Norway

11.20 Pause

11.35 KUNNSKAPSDEL
Vitenskapslunsj ved Science Dinner, Seeweed Foodlab og Kulturhuset

13.00 Oppsummering ved Mathias Steinbru, konferaniser Matprisen 2017

Årets vinnere

Se bilder fra Matprisen 2017 her

Se bilder fra årets matpris!

Prisen for Årets blogger går til stemmen som forfekter at slow food, kombinert med slow living, gir kjappe hoder og sunne hjerter. Hun er prinsippfast, men imøtekommende, og når frem til de tusen hjem.

Årets blogger er et utmerket eksempel på at det går an å nå ut med sine verdier på verdensveven uten å være et troll eller banal, men snarere ydmyk og kunnskapsrik.

Årets vinner leverer mat på høyt gastronomisk nivå, et kreativt kjøkken med utstrakt bruk av lokale råvarer, både gjennom samarbeid med lokale bønder, men ikke minst med fiskere og fangstfolk. Gjennom kreativ bruk av råvarer fra sjø og fjære utfordrer kjøkkenet innarbeidede forestillinger om «fin» og «mindre fin» mat.

Årets vinner er en drivende god restaurant, og har vist at dårlig tannpleie og tvilsom dømmekraft rundt valg tatoveringer ikke er til hinder for å skape en internasjonalt anerkjent restaurant utenfor Oslogryta.

Årets Matprisen-vinner går til en som vanligvis løfter bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter vinneren har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen.

 

Årets vinner har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt gårdene Fannrem og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok er hun initiativtaker, medeier og motor her på Vippa i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft.

 

Om bærekraft er en person så er det årets vinner: Heidi Bjerkan

Årets vinner er selve navet i arbeidet som har ledet frem til at 200 skoler og barnehager i kommunen har kunnet heise Grønt flagg, den internasjonale miljøsertifiseringen for økologi og bærekraft. Ildsjeler driver det frem med mat og matgledekurs med bærekraft som en grønn tråd gjennom det hele, fra kompostering og jord til mat og bord.

Årets vinner er et lysende eksempel på at å sette barna i aktivitet ved grytene, eller på åkeren, ikke er barnearbeid, men essensiell opplæring, kultur og kompetanse.

Hos årets vinner forvandles råvarer som ellers blir dumpet på markedet om til ekstremt etterspurte delikatesser. Med kyndige hender, idealistisk pågangsmot og risikovilje, samt en utpreget råvareforståelse, blir gamle purker, pensjonerte melkekyr og utrangerte søyer om til pølser og spekemat vi ikke har sett maken til her til lands.

Årets vinner beviser at Oslo sentrum ikke bare leverer kebab, rusmisbrukere og hipstere, men også tradisjonell saltmat som kan sette det flotteste stabbur i total forlegenhet.

Årets utfordring går til en aktør som er med på å forvalte norsk natur- og kulturarv, og samtidig har mulighet til å påvirke fremtiden i en positiv retning. De bruker mye energi på å bagatellisere dårlig praksis hos store aktører og lite på små, innovative spillere med langsiktige mål.

Utfordrerprisen i år går til en aktør vi håper vil forstå ansvaret som ligger hos dem både her til lands, men også i internasjonalt farvann, og at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat og samtidig vise best practice i de etablerte næringene.

Årets vinner er et framoverlent og annerledes kantinebyrå som leverer topp mat til små og store bedrifter. Ofte lokale sesongvarer og alltid inspirert mat fra bunnen av. De fleste av deres kantiner er Debio-sertifisert med grønn Ø. I tillegg har de i høst ferdigstilt et bronsekonsept og et gullkonsept som nå er klart for salg

Årets vinner treffer folk i på arenaen der den viktigste kampen for økologi står, nemlig i hverdagen og viser at kantinemat ikke er et skjellsord, men KAN være stedet for inspirasjon, matglede og bærekraft.

Årets forskningsformidlerpris er stedet der forskeren, studenten, bonden eller den landbruksinteresserte nerden møtes. Her formidles vitenskapelig materiale i en tilforlatelig og visuel attraktiv drakt.

Årets vinner er den sårt behøvde kunnskapsbasen for økologiske produksjonsmetoder under norske forhold, formidlet på en måte som alle kan forstå og hele Norge trenger.

De nominerte

Årets forskningsformidler

 • Agropub
 • Norsk Landbruksrådgivning / fagbladet Økologisk landbruk
 • Ragna Kronstad

Barne- og ungdomsprisen

 • Bakklandet barnehage
 • Bodin 4H-gård
 • Grønn Barneby Trondheim

Debioprisen

 • Arendal kommune
 • Du Godeste
 • Kardemomme barnehage

Årets blogger

 • Anja Stang/Green House by Anja Stang
 • Gry Hammer/ Fra jord til bord
 • Julie Chiku/ Julies Matblogg

Årets kjøkken

 • Bar Brutus
 • Lysverket
 • Restaurant Kontrast

Årets produsent

 • Ikke bare brød
 • Indre Oslo matforedling
 • Jacobsen på Berg

Juryen

Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Alle i juryen har fokus på bærekraftig matproduksjon.

 

I 2017 består juryen av:

Andreas Viestad

forfatter, journalist og matskribent og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn

Cathrine Røsseland

miljøsjef Øyafestivalen

Elise Matilde Lund

forsknings- og landbruksformidler, samt daglig leder i Stiftelsen Kore

Else Thorenfeldt

bonde på Korsvold gård

Esben Holmboe Bang

kjøkkensjef og eier av Maaemo

Henrik J. Henriksen

matskribent og eier av Taco República

Idun Leinaas

leder DebioInfo

Liv Solemdal

rådgiver hos NORSØK og mat- og miljøveileder i Matvalget