De nominerte 2017

 

 

ÅRETS PRODUSENT

 

Ikke bare brød
Brød er kanskje vår viktigste matvare, og fortjener å bli bakt med respektfulle hender. Ikke bare brød er et økologisk håndverksbakeri i Porsgrunn som viser forbrukeren at gamle kornsorter har fantastiske egenskaper i kombinasjon med kunnskap om råvaren. Brød skal brytes i felleskap, og bakeriet deler gledelig sin kunnskap gjennom bakekurs og i kommunikasjonen utad. Historien om forvandling av kornet om til forførende søtbakst og solide surdeigsbrød, bakes inn i bilder og tekst på bakeriets digitale flater, og således spres ordet lengre enn lukten fra bakerovnen. Juryen berømmer bakeriet for deres evne til å utøve godt håndverk, med rent mel og lite annet i posen. Gjennom sin tiltalende kommunikasjon er Ikke bare brød en kime til kunnskap og glede for samfunnet rundt. Ikke bare brød gjør bakekunsten til en kunst – det er ikke bare bare!

 

Indre Oslo matforedling AS

Indre Oslo matforedling (IOM) driver kjøttforedling midt i Oslo sentrum. Råvarer som ellers blir dumpet på markedet, slik som gamle purker, pensjonerte melkekyr og utrangerte søyer, blir hos IOM til delikatesser. Med kyndige hender, idealistisk pågangsmot og risikovilje, samt en utpreget råvareforståelse og kjennskap til hvert eneste dyr, lager de spekemat som mangler sidestykker her til lands. Varene har riktig saltnivå, lang modningstid, lite eller ingen nitritt og er blottet for tilsatt startkultur. Produktene distribueres til ulike spise- og utsalgssteder i Oslo, eller gjennom pølseklubben Tantrum – hvor kundene henter produktene selv. Juryen mener at IOM mestrer kunsten med pølsemaking og speking på en måte som er unik i Norge, og at de er et fyrtårn for resten av bransjen; selveste rosinen i den norske pølsa.


Jacobsen på Berg

Mats Hegg Jacobsen er mannen som vendte tilbake til den syv generasjoner gamle gården med en kongstanke om at variert og bærekraftig drift av jorda gir den beste maten. Fra gården og nettsiden selger han kjekjøtt, villsau, egg og økologiske grønnsaker av topp kvalitet. Skulle ikke ganen overbevise alene, formidler han stadig verdien av et helhetlig og bærekraftig jordbruk til en hærskare av følgere på sosiale medier, samt foredrag over det ganske land. Mats ER jorda han dyrker, og sår inspirasjon som kan spire og gro hos andre. Han er en dyktig agronom med gode verdier og formidlingsevner som tilfører stolthet tilbake til verdens viktigste yrke. Norge trenger flere slike bønder og Jacobsen på Berg en soleklar kandidat til årets produsent.

 

 

DEBIOPRISEN

 

Arendal kommune
Arendal kommune har siden 2009 satset stort på økologisk mat. Høsten 2017 fikk ni av elleve kommunale kjøkken Debios valørmerke i bronse for minst 15 prosent økologisk mat. De er en foregangskommune som ligger et stort kålhode foran resten av landet. Med avdelingsleder for kjøkken, vaskeri og renhold Tove Nævisdal i spissen, har de satt fokus på sesongråvarer og lokalmat, lage mat fra bunnen og et stort fokus på økologiske råvarer. Resultatet er ikke overraskende økt kvalitet over hele fjøla. Planen for kommunen fremover er å fortsette arbeidet, hvor valørmerket i sølv – med minimum 50 prosent økologisk innkjøp, er målet for flere av kjøkkenene. Juryen mener at Arendal kommune på en inspirerende og kunnskapsrik måte viser at det er mulig å servere bærekraftige måltider i kommunale kjøkken, og at gjennom økt etterspørsel vil også grossistleddet tilpasse seg etterspørselen etter økologisk mat.


Du Godeste
For å åpne folks øyne for verdien av et bærekraftig måltid, er det avgjørende å treffe mange mennesker hver eneste dag og derfor er kantinen en avgjørende arena.

Du Godeste er et framoverlent og annerledes kantinebyrå som leverer mat til bedrifter som finn.no, Geodata, Advokatfirmaet Schjødt og Yara International. Du Godeste lager all mat fra bunnen av, bruker mye økologisk og tilbyr stadig nye smaker til sine kunder. Inspirert av verdens restauranter, lokale matvarer og årets sesonger, serverer de i sin tur inspirasjon i folks hverdag. De fleste av Du Godestes kantiner er Debiosertifisert med grønn Ø. I tillegg har de i høst ferdigstilt et bronsekonsept og et gullkonsept som nå er klart for salg. Juryen mener at med sin kunnskap, kompetanse og sitt engasjement for kreativ og bærekraftig kantinedrift, setter Du Godeste en ny standard for kantinemat i Norge.


Kardemomme barnehage
Barna våre er bærebjelken i en bærekraftig utvikling. I rammeplanen for barnehager står det at «barn skal få en begynnende forståelse av betydningen av en bærekraftig utvikling». Den private miljøbarnehagen Kardemomme barnehage på Kampen i Oslo er sitt ansvar bevisst. Siden åpningen i 2000 har barnehagen vært Miljøfyrtårn-sertifisert. I tillegg til resirkulering, fokus på energibruk og andre miljøtiltak, serverer de en høy andel økologisk mat til barna. Flere ganger i uken får de levert varmmat fra Jøndal gård, og de andre måltidene lages på barnehagens kjøkken. Arbeidet med bærekraftige måltider i barnehagen har gitt bedre oversikt over matregnskapet, som i sin tur har bidratt til reduserte matutgifter. Kardemomme viser med stolthet fram at de har Debios valørmerke i sølv for minimum 50 prosent økologisk. Juryen legger spesielt vekt på barnehagens nysgjerrighet og engasjement for bærekraftig mat og landbruk, og at de innenfor fornuftige budsjettrammer viser at det er mulig å servere sunn og økologisk mat i barnehager.

 

ÅRETS KJØKKEN

 

Bar Brutus

Rett over gaten for politihuset i Oslo ligger Bar Brutus. Med sin dunkle belysning, kan det fra utsiden minne om de utallige brune og nedlagte pubene i samme lokale i Åkebergveien, men innenfor venter en oase. Her er naturlighet , spontanitet og ærlighet i fokus, både i glasset og på tallerkenen. Brutus forfekter upolert vin med bærekraftig opphav med like stor kunnskap som entusiasme. Der flere gourmetrestauranter i Norge har gitt seg hen til et dogme om en utelukkende regional meny, er det få lavterskeltilbud med samme premiss. Her opplever juryen det enkle og samtidig avanserte kjøkkenet på Bar Brutus som en pioner på den norske restaurantscenen. Også du, Brutus, er nominert til Årets kjøkken.


Lysverket
Som en gastronomisk lysfontene midt i hjertet av et ofte regntungt Bergen, med utsikt til Lille Lungegårdsvannet og Fløyen, ligger restauranten Lysverket. Fersk sjømat, i kombinasjon med noen rene kjøtt- eller grønnsaksretter, serveres til lunsj, middag, i baren og til større selskap. Kjøkkenet løfter frem rotnorske produkter og hverdagslige tradisjoner på pidestallen, og setter dermed et forførende lys på lokale råvarer, bærekraft og vestlandsk terroir. Gjennom kreativ bruk av råvarer fra sjø og fjære, utfordrer kjøkkenet innarbeidede forestillinger om «fin» og «mindre fin» mat. Dette er kvaliteter i kjøkkenet juryen spesielt vil trekke frem i nominasjonen til Årets kjøkken.

 

Restaurant Kontrast
Verdig sitt navn står kjøkkenet på Restaurant Kontrast tydelig frem mot bakgrunnen i dagens mat-Norge, og gjør i juryens øyne alt riktig. Årstidene får bestemme menyen, grønnsaker dominerer smaksbildet, når det brukes kjøtt, bruker de hele dyret og dyrevelferd er en selvfølge. Økologi er i fokus, og studieturene legger de til bonden for å bli kjent med jorda, hva som skal til for å ta vare på den og ikke minst med de som dyrker den. Resultatet er fabelaktig og har allerede sikret dem en velfortjent stjerne på Michelin-himmelen. Kontrast er en fanebærer for et nytt norsk og bærekraftig gourmetmåltid som også gjør seg bemerket internasjonalt, og er en soleklar kandidat til Årets kjøkken.

 

 

BARNE- OG UNGDOMSPRISEN


Bakklandet barnehage
Barna i byen har kanskje et ekstra stort behov for gode naturopplevelser for slik å kunne forstå maten i den store sammenhengen. Bakklandet barnehage midt i Trondheim har forstått dette, og var tidlig ute med satsning på god og næringsrik mat. De har en egen kokk som tilbereder måltider, basert på lokale og mye økologiske råvarer. Barna lærer om sammenhenger i naturen og hvordan mat blir produsert blant annet ved at de komposterer matavfall, de dyrker i bed og har egen bikube. På Bakklandet er det en selvfølge at voksne og barn spiser sammen, og i dette felleskapet finnes nettopp den gode måltidsopplevelsen. En helhetlig tilnærming til maten og dens opprinnelse gjennomsyrer hele det pedagogiske opplegget, ja hele barnehagen. Juryen ser på Bakklandet barnehage som en pioner i sitt arbeid med matkvalitet, ernæring og matglede, og en inspirasjon for de som jobber med barn.


Bodin 4H-gård
I landlige omgivelser like utenfor Bodø sentrum ligger det en perle av matkunnskap tilegnet barna. Bodin 4H-gård tilbyr blant annet åpen barnehage, skolehage, steinovnsbakeri, lørdagskafe og matskole i sommerferien. De er de første i landet som driver andelslandbruk for barnehager, med egen gartner som hjelper til med dyrking og høsting. Skolebarn kan også finne matglede her igjennom et eget opplegg i matproduksjon og dyrehold for fjerdetrinnet. 4H har en lang rekke pedagogiske tilbud til barnehager og skoler, og på den måten sår de viktige verdier langt utenfor gården. Kjerneverdiene klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse stråler ut av prosjektet, og juryen legger spesielt merke til fokuset på mat er en selvsagt komponent i alle disse elementene. Mat og landbruk i et bærekraftperspektiv er lettest å forstå igjennom levende og ekte opplevelser, Bodin 4H-gård er et fremragende eksempel på nettopp dette.


Grønn Barneby Trondheim
I Trondheim kommune har over 200 skoler og barnehager fått den internasjonale sertifiseringen Grønt Flagg, og selve navet i dette arbeidet er Grønn Barneby Trondheim.

Siden 2008 har ansatte i SFO og barnehager årlig fått tilbud om mat- og matgledekurs med bærekraft som en grønn tråd gjennom det hele. Her settes hele næringskjeden i sammenheng for barn og voksne, fra kompostering og dyrking til energi, mat og kosthold. Ildsjeler driver arbeidet fremover, ikke minst ved en jevn oppfølging med hjelp til den årlige resertifiseringen i Grønt Flagg. Tiltaket er godt etablert og anerkjent både politisk og i kommunens administrasjon. Juryen mener at Grønn Barneby Trondheim stikker seg ut som et foregangseksempel for skoler og barnehager på systematisk jobbing for kunnskap om miljøet og bærekraftige måltider.

 

ÅRETS FORSKNINGSFORMIDLER

 

Agropub
Om du er forsker, bonde, student eller bare interessert, er du velkommen til nettsiden Agropub. Stedet fungerer som en kunnskapsbase for forskning og informasjon om økologiske produksjonsmetoder for plantekulturer og husdyr under norske forhold. Her publiseres stadig komplisert fagstoff gjennom lettfattelige tekster, supplert med illustrerende bilder i et leservennlig design. Det siste årets relansering og digitale oppussing har gjort stedet til en enda mer inkluderende pub. Agropub er en verdig nominert til Årets forskningsformidler. De er en viktig og troverdig aktør som både formidler matproduksjonens komplekse natur og løsninger for fremtidens bærekraftige landbruk på en måte vi alle kan forstå.

 

Fagbladet Økologisk landbruk

For å utvikle et nytt og bærekraftig landbruk må det være en god dialog mellom bonden og forskeren og Fagbladet Økologisk landbruk er en plattform for nettopp dette. Det er en lav terskel for å kunne lese magasinet, og det er stor takhøyde for meninger. Her trykkes vital informasjon fra forskningsprosjekter og vitenskapelige studier rundt matproduksjonens kompleksitet og alvor, sammen med suksesshistorier fra norske bønder og forskere. I bladet er menneskene, husdyra og den levende matjorda i felleskap sentrale, og skaper dermed et engasjement hos leseren, i tillegg til å øke kunnskapen til de som produserer maten vår. Juryens vurdering legger spesiell vekt på fagbladets evne til å kombinere faglig tyngde om agronomi, økologi og matkvalitet, med praktiske eksempler og levende bilder.

 

 Ragna Kronstad

Å faktisk kunne løfte funn fra forskningsmiljøene til forståelig informasjon for folk flest, uten at den blir kokt ut i kålen, er en egenskap få behersker. Ragna Kronstad er en av disse få. Ved å flette sammen lokale historier fra bønder og andre produsenter, globale forhold og internasjonal forskning, aktualiserer og populariserer hun landbruksvitenskap og politikk på en levende måte. Ragna er stadig aktuell igjennom artikler og debattinnlegg i nasjonale aviser. I Nationenspalten Faglig snakka drøfter hun alt fra forskningens perspektiver på produksjon, forbrukerforhold, sosiale og agronomiske aspekter ved nytt og tradisjonelt landbruk, og ikke minst maktforholdene i dagens mat-Norge. Juryen berømmer Ragna for at hun ikke utelukkende diskuterer selve forskningen, men at hun gjennom sine tekster også stiller spørsmål ved forskningens design, finansiering og uavhengighet.

 

 

ÅRETS BLOGGER

 

Anja Stang/Green house by Anja Stang

Anja Stangs Greenhouse er nettop det; en helhetlig tilnærming til en bærekraftig livsstil som et stort hus hvor alle rom utgjør en viktig del av hele bildet. På bloggen kan du lese og se bilder av grønne verdier gjennom mange ulike kategorier som omfatter hele hennes grønne hus; kjøkken, barnerom, soverom, baderom, og ikke minst gjesterommet hvor utvalgte gjestebloggere får plass. Videre strekker Anjas univers seg helt ut i hagen. Anja er tydelig på sitt verdisett, og løfter frem bærekraftige løsninger i en travel hverdag. Juryen mener at Anjas fortjener nominasjonen som Årets blogger utfra sitt helhetlige syn på mat, liv og lære, og evnen til å formidle dette.


Gry Hammer/Fra jord til bord

At god mat trenger god tid er et premiss både på åkeren og ved kjøkkenbenken, og kan aldri formidles ofte nok. Gry Hammers blogg fra Jord til bord er et solid talerør for disse verdiene, og når frem til de tusen hjem med sin integritet, pasjon og kunnskap. I dagens strøm av informasjon, skiller bloggen seg som gjennomarbeidet og troverdig. Gry forsvarer stadig sine meninger på en ydmyk måte, men viker ikke fra sine prinsipper. Som hun selv sier: «Det er en helhet i bærekraft som består av sosial velferd, økonomisk holdbarhet og forvaltning av naturmiljøet. Og i kjernen av dette finner vi maten, måltidet og råvarene.» Gry inspirerer til både «slow food» og «slow living», og juryen mener at hennes blogg er en viktig stemme i dagens samfunn.

 

Julie Chiku/Julies matblogg

God mat begynner med glede, og Julies Matblogg sprer nettopp matglede. Økologi, kortreist og bærekraft er grunnpilarer i kjøkkenet til Julie, og sammen med kjærlighet til maten er de byggestenene i så vel kokebøkene som bloggen hennes. Hun er en ryddig blogger, som ikke bare merker innleggene sine der hvor det er påkrevd, men også forklarer oss hvorfor. Julies blide fjes, kjærlighet til mat, evne til formidling og stå-på-vilje gjør at juryen ser henne som en verdig nominert til prisen som Årets Blogger.

 

 

UTFORDRERPRISEN

 

Bama

Bama har ambisjon om å være en foregangsbedrift for bærekraftig utvikling innen miljø og sosialt ansvar. Gjennom innovasjon og produktutvikling sier de at de har store muligheter for vekst innen økologiske produkter. Det mener også juryen. Juryen opplever likevel at Bama er vage når det kommer til faktiske tiltak for bærekraft og miljø, og økologisk produksjon synes ikke å være inkludert i deres definisjon av bærekraft. De formidler i liten grad bærekraftige prinsipper som norsk sesong og økologisk produksjon. Til tross for et økende marked for økologiske og bærekraftige varer, oppleves de som en utfordring for mataktører som ønsker et bredt utvalg og stabile leveranser av økologiske råvarer. Matprisens jury​ utfordrer Bama, Norges største aktør på potet, frukt og grønt, til å benytte muligheten i markedet til å bli en pådriver og en døråpner for å få økologiske varer ut til forbruker og storhusholdning.


Norges sjømatråd

Sjømat er en av våre viktigste matressurser, og næringa forvalter en stor del av vår felles naturarv. Med den sterke veksten det legges opp til framover, kan sjømatnæringen spille en vesentlig rolle innen bærekraftig verdiskapning. Norges Sjømatråd er verdens største fellesmarkedsfører av fisk og sjømat, men mangfoldet synes dårlig i kommunikasjonen utad. Norsk sjømat har en unik posisjon i verden, og Matprisens jury vil utfordre Norges Sjømatråd til å aktivt vise fram bredden i næringa, bærekraftig praksis og løfte frem nye og innovative produsenter. Forbrukere ønsker mer kunnskap for å kunne ta gode matvalg, og miljøvennlig drift kan og bør være et selvstendig salgsargument innen sjømatnæringene.

 

Strand Unikorn

Potetnasjonen Norge trenger settepotet for å kunne fø befolkningen med poteter. At det tilbys økologisk settepotet i Norge i 2017 oppleves av Matprisens jury som en selvfølge. Strand Unikorn har tidligere produsert dette, men per i dag tilbys ikke økologiske settepoteter til bønder i Norge. Dette til tross for at omsetningen av økologisk potet økte med over 50 prosent første halvår 2017. Alle bønder som ønsker å dyrke økologiske poteter må nå søke om dispensasjon for å kunne bruke ubeisa formeringsmateriale. Matprisens jury vil utfordre Strand Unikorn til å ta opp igjen produksjonen av økologisk settepotet – et relativt lite grep som vil ha stor betydning for hele landet, bønder, byråkrater og forbrukere.

 

MATPRISEN


Heidi Bjerkan

Å være en pioner handler om å både kunne fornye seg og samtidig holde fast ved viktige verdier og grunnleggende målsetninger. Fra oppstarten av Restaurant Credo i Trondheim, via hennes mangeårige innflytelsesrike rolle som kjøkkensjef ved Slottet, har Heidi Bjerkan alltid fornyet seg selv og de rundt seg. Samtidig har verdier som bærekraft, samhold og felleskap stadig blitt synligere i hennes arbeid. Det er en tydelig sammenheng mellom alt som skjer på jordet til det hun setter på bordet. Produsentene holdes alltid høyest hos Heidi, og kommer hun på talerstolen er det også disse som blir nevnt først. Kollegaer og konkurrenter i inn- og utland har til stadighet opplevd Heidis enorme dugnadsånd i tøffe tider. Hun skaper samarbeidsformer hvor gårder og restauranter utgjør et felles team og det deles kompetanse og erfaring. I tillegg til å spre inspirasjon og kunnskap fra restaurant Credo og matbaren Jossa til hele Midt-Norge, er Heidi initiativtaker og medeier av Vippa i Oslo. Heidi står i bresjen for gode menneskemøter, relasjoner og åpen og ærlig kommunikasjon, og disse kvalitetene ønsker juryen å trekke frem som forbilledlige og inspirerende.​


Hovelsrud gård

Å drive stort med fjørfe forbinder de fleste med dårlig kvalitet og triste dyr. Hovelsrud gård beviser det motsatte og de spiller derfor en avgjørende rolle i et stadig mer kyllingspisende samfunn. De driver økologisk kyllingproduksjon i stor skala på Helgøya i Mjøsa. Dyrevelferd står i sentrum, og kyllingene har god plass inne, og ute kan de gresse fritt i en frukt- og bærhage. Marianne Olssøn og familien har stor åpenhet rundt sin produksjon, og inviterer gjerne folk til gården for å se på driften. Hovelsrud gård viser at det er mulig å drive stort, samtidig som man har øye for små og viktige detaljer. Resultatet er god dyrevelferd og topp kvalitet. Juryen ser dem som enormt viktige for dagens matproduksjon, og ikke minst et fyrtårn for fremtiden. Hovelsruds mål er at kyllingene skal ha et morsommere liv, selv om det er kort, et verdigrunnlag juryen stiller seg bak.


FBI redder høna – NRK dokumentarserie

Det har vært mørkt for den norske eggleggende høna i mange år, og den har sårt trengt sin tur i rampelyset. FBI redder høna er en TV-serie om det skjulte matsvinnet i Norge. Programleder Marit Evertsen Grimstad inviterte med seg matbransjen og matkjedene på en dugnad, og skapte stort forbrukerengasjement gjennom serien som gikk på NRK vinter og vår 2017. «Før spiste vi høne til middag, nå blir de til betong» var en del av budskapet. Serien belyste også hvordan tonnevis av grønnsaker blir kastet fordi de har feil form eller størrelse, og geitekillinger som blir til minkfôr framfor menneskemat. Serien har fått æren for at Nortura nå har startet opp med slakt av høner igjen, i første omgang 10 000 høns fra produsenten Vingulmark, for salg i dagligvaren. Juryen ønsker å trekke frem at FBI redder høna satte fingeren på hva som kan forbedres i dagens matvaresystem. Gjennom serien nådde de ut til flere hundre tusen forbrukere med kunnskap om matsystemets kompleksitet, om landbruket i Norge og om matsvinn.