Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Nominerte 2020

De nominerte for 2020 fordeles på åtte ulike priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Formidlerprisen, Barne- og ungdomsprisen, Debio-prisen, og Kokkeprisen. Du kan lese juryens begrunnelse for nominasjonene på denne siden.

Nominasjonskriteriene til de ulike prisene finner du her.

 

Matprisen

Dagens
Dagens er en formidlingskanal for bærekraftig mat som leverer til storkjøkken (og under koronapandemien også til privatforbrukere). De skiller seg ut blant stadig flere kanaler for direktehandel ved å spesialisere seg på økologiske kvalitetsråvarer fra småskalaprodusenter. Dagens går grundig til verks og informerer kundene om alt fra dyrknings- og høstingsmetoder, bruk av innsatsfaktorer og sesongtilgjengelighet. De som handler hos Dagens får ikke bare gode råvarer, men mye kunnskap om bærekraftig matproduksjon på kjøpet. Og som om ikke det var nok gir Dagens produsentene en rettferdig pris for varene ved å sørge for at brorparten av verdiskapingen havner oss de som har svettet ute på åkeren, jobbet i fjøset eller fisket i fjæra.

Halvar Ellingsen
Den hjemvendte sønn, Halvar Ellingsen, er en kokk med erfaring fra Oslo-spisestedene Bagatelle, Palace Grill, Ylajali og Arakataka som flyttet tilbake til Sortland for å starte noe eget på Kvitnes gård. Han utmerker seg ved å knytte produksjon og foredling av råvarene tett sammen med gourmetmat og vise hva lokal og bærekraftig mat kan bety i praksis. Mange framoverlente restauranter satser på en god og solid relasjon mellom kokken og bonden, men få går så langt som å være begge deler. Som Ellingsen selv sa en gang: «hadde jeg ikke vært kokk, hadde jeg blitt bonde». Bondelagskokken formidler tydelig hvorfor lokalt og økologisk er bærekraftig, og han er kompromissløs i sin tilnærming til å la sesong og lokal tilhørighet bestemme matvalget.

Tim Wendelboe
Tim Wendelboe er et kjent navn for kaffeelskere i hele verden. Gjennom tretten år har mikrobrenneriet og espressobaren i Oslo jobbet stadig mer målrettet mot å servere bærekraftig kaffe i verdensklasse. Noe av det som skiller Tim Wendelboe fra andre, er hvor viljefast satsingen på transparens er. Ikke bare jobber Tim Wendelboe med å styrke produsentenes vilkår ved blant annet å bedre infrastruktur, men han publiserer årlig full oversikt over prisene han betaler produsentene for å påvirke andre kaffeprodusenter til å gi kaffedyrkerne en mer rettferdig pris. Han har de siste årene også investert i en egen gård i Colombia, hvor de studerer hvordan man best kan produsere kaffe uten mineralgjødsel eller sprøytemidler. Hos Tim Wendelboe får man rettferdighet og bærekraft i aromatisk og smakfull forening.

 

Årets kjøkken

Colonialen
Colonialen er en samling spisesteder i Bergen som jobber standhaftig med å fremme norske småskalaprodusenter, med særlig fokus på bergensområdet. Fetevarer har kanskje Norges beste utvalg av norske oster og 44 & Matbar serverer lokale råvarer i sesong. Sammen hjelper de gjestene å få øynene opp for alle skattene som finnes rundt om i landet.

Re-Naa
Gourmetrestauranten Re-Naa og avleggerne rundt om i byen er et kraftsentrum i Stavanger og Rogaland. Ved å tydelig satse på lokale matprodusenter, velge naturlig dyrkede og økologiske råvarer er de til nytte for produsentene og til inspirasjon for omgivelsene. Kreativitet og kløkt i valg av råvarer og en ekstrem evne til å skape både overraskende og nydelige smakskombinasjoner er noe av det som kjennetegner Re-Naa.

Rest
Restemat er ikke hva det en gang var, spesielt ikke om den spises på restauranten Rest i Oslo. Uvanlige fasonger, uvante deler av dyret og alt det man ikke visste om, det får man spise her. Med på kjøpet får man også en smaksrik og bærekraftig leksjon i alt vi kaster og ikke bruker av råvarer. Kanskje kan denne kreative bruken av råvarer være en restaurasjon av et rikere råvareutvalg?

 

Årets produsent

Finnegarden
Med ei rik og lang historie tilbake til 1200-tallet og før, er det ikke rart at Finnegarden også var tidlig ute med økologistandarden. Det økologiske gårdsbruket på Voss har vært en pioner innen direktesalg og viser innovasjon i måter å sysselsette folk, finner alternative veier i verdikjeden og får omsetning på egen produksjon. Ikke bare har de på Finnegarden tatt kontroll over distribusjonen av egne varer, men de omsetter dem også i et eget overnattingssted, Voss vandrarheim. For tiden forsker de på hvordan de kan øke lagervarigheten på egne økologiske epler, noe som normalt importeres store deler av året. Det er ingen tvil om at Knut Finne og Finnegarden er gründere innen økologisk og bærekraftig produksjon.

Rørosmeieriet
Nøden lærer naken trønder å spinne – eller i hvert fall å kinne. Rørosmeieriet ble stiftet da Tine la ned sitt meieri på Røros i 2001. Siden den gang har Rørosmeieriet vært en foregangsaktør innen kvalitet og bærekraft i meieriproduksjon. Meieriet er heløkologisk, satser på både tradisjonelle og utradisjonelle kvalitetsprodukter og har et bredt fokus på bærekraft som blant annet involverer å gi insentiver til bønder som øker beitetid og grovfôret hos kyrne. I løpet av de siste tjue årene har det vokst fram et solid økomiljø blant bøndene i Røros-traktene, noe meieriet må ha mye av æren for. Fra en liten distribusjon er nå flere av produktene fra Rørosmeieriet tilgjengelig i flere dagligvarebutikker rundt i landet. Rørosmeieriet har vist at å satse på tradisjonelle meieriprodukter og bærekraft er en suksessoppskrift. Det er ikke noe skjørt med skjørostprodusenten.

Solhatt økologiske hagebruk
Trenger du økologiske eller biodynamiske frø, henvender du deg til Solhatt. Siden 2012 har de avlet og dyrket frø fra eldre sorter som sto i fare for å forsvinne eller fra utenlandske sorter som er godt egnet til norske forhold. Ikke bare er utvalget unikt, men Solhatt tilbyr frøfaste sorter, ikke sterile hybrider. Det betyr at du kan avle videre på frøene du kjøper fra dem. I en verden hvor det frie eierskapet til frø trues av multinasjonale agrokonserner og patentrettigheter, er Solhatt en viktig motstemme. Ved å henvende seg både til hobbygartneren og den profesjonelle, har Solhatt bidratt til man i Norge kan ta mer bærekraftige valg når man skal dyrke blomster og grønnsaker. Vi tar hatten av for Solhatt.

 

Årets formidler

Matsjokket
Matsjokket sjokkerte da det gikk på NRK høsten 2019. Kunne det virkelig være så ille stilt i verdens beste land? Gjennom fem episoder satte Matsjokket matsvinn på dagsorden, og satt en støkk i kjendiser og enhver. Heldigvis for oss som så på var programmet ikke bare skremsel som søkte etter syndebukker, men et seriøst forsøk på å ansvarliggjøre flere ledd i verdikjeden og å påvirke nordmenns matvaner.

«Mellom bakkar og kjøttberg»
God sakprosa om norsk matproduksjon er en mangelvare, men debattboka «Mellom bakkar og kjøttberg» serverer interessante meninger, og tar på seg den enorme oppgaven å forklare norsk jordbrukspolitikk til folk uten odelsrett. Boka er et løsningsorientert innlegg i debatten om norsk matpolitikk som utforsker tema som blant annet selvforsyning, pris og bærekraftig matproduksjon, og kan mette appetitten på kunnskap om maten vi produserer her i landet.

Ren Mat
Er du på jakt etter oppskrifter, kjøkkenhageinspirasjon, kunnskap om norsk bærekraftig matproduksjon, diskusjoner og meningsbrytning om helse, ernæring, råvarer, produksjonsmetoder og mer, er magasinet Ren Mat noe for deg! Fra å være medlemsmagasin i Økologisk Norge til å nå stadig flere lesere i løssalg, er Ren Mat en kilde til innsikt for mange. Magasinet setter folk i stand til å forstå hva økologisk produksjon faktisk innebærer i en verden hvor økologi ofte presenteres som ett av mange fagre ord.

 

Barne- og ungdomsprisen

Dyrk framtida – skolehageprosjekt hos Økologisk Norge
Skolehageprosjektet til Økologisk Norge, Dyrk framtida, ser både fremover og bakover: Bakover mot en nesten tapt læringsarena og fremover mot nye generasjoners møte med landbruksproduksjon. Ikke bare gir prosjektet skolebarn innsikt i hvor maten kommer fra, men også hvordan mat og bærekraft henger sammen enten det er snakk om biologisk mangfold, jordhelse, egen helse eller miljøet som helhet. Prosjektet dyrker de økologiske sammenhengene vi alle inngår i gjennom maten.

HOPP – Helsefremmende oppvekst i Horten kommune
I Horten hopper de fremover med barn og unges helse. Gjennom tre sprang, kosthold, fysisk aktivitet og kompetanseheving blant de ansatte, skal prosjektet gi barn og unge et bedre utgangspunkt for å lykkes og ha det bra. Prosjektet hopper ikke bukk over noen og inkluderer alt fra barnehage, SFO og eldre barn. Siden 2018 har Horten kommune inkludert økologiske råvarer og bærekraft i sine måltider og bidrar til at barn og voksne forstår bedre sammenhengen mellom egen og klodens helse. Prosjektet har allerede blitt overført til andre kommuner og er en inspirasjon for de som ønsker å ta skikkelig sats inn i fremtiden.

Kompass & Co
Kompass & Co er et prosjekt for barn og ungdom som kombinerer sysselsetting, mestringsarbeid og bærekraft. De har egne prosjekter for matproduksjon hvor matsvinn får et nytt liv gjennom et ungdomsdrevet cateringbyrå, foodtruck og kantinedrift, men jobber også med plantedyrking og redesign av klær. Gjennom å hjelpe ungdom som står utenfor skole og arbeid og ved å vise at det man trodde var søppel faktisk er en verdifull ressurs, viser de vei og er det kompasset navnet tilsier.

 

Årets storkjøkken

4Service
I 4Services kantiner skal all omsetning av fisk og sjømat handles fra bærekraftige bestander. Maten skal være smakfull, sunn og variert, og kjøttforbruket skal reduseres med 15 prosent gjennom matglede og ved å produsere mat fra bunnen av og fra råvarer i sesong.

Compass Group Norge
For Compass Group er bærekraftig kantinedrift sentralt og for å få det til har de satset på å redusere matsvinn med 50 prosent gjennom matredderprosjekter til glede for egne kantinekunder og andre. Maten de serverer skal være “grønn, god og grov”, som de selv sier, og med fokus på sesongens utvalg.

Sodexo
Med øynene på FNs bærekraftsmål, jobber Sodexo for å drive kantinedrift bærekraftig. Gjennom Fremtidsmat jobber de for å servere flere plantebaserte måltider og i samarbeid med VERDiMAT sikrer de at matsvinnet reduseres. På det viset hjelper de folk til å spise mer fremtidsrettet og bærekraftig.

 

Debioprisen

Arakataka
Restauranten Arakataka i Oslo henter sitt navn fra fødebyen til forfatteren Gabriel Garcia Marquez, men råvarene henter de fra norske økoprodusenter. Arakataka har Debios valørmerke i bronse og har de siste årene satset stadig mer på bærekraftige kilder til sin nynordiske meny, faktisk i en slik grad at de har et kompostutvekslingsprogram med en av grønnsaksprodusentene. Kanskje vil det føre til hundre års sirkulærøkonomi?

Etikken
Etikken er navnet på en ideelt drevet familiebutikk i Trondheim som kan skilte med et bredt utvalg av økologiske varer, faktisk så bredt at de har Debios valørmerke i gull. De som handler på Etikken vil legge merke til et rikholdig utvalg av blant annet rettferdig handlet sjokolade, te og kaffe. De vil også kunne se at ikke bare reduseres emballasjebruken mye ved å tilby flest mulig varer i løsvekt, men medbrakt emballasje premieres også med rabatter. Driften er non-profit og overskudd går til videreutvikling av butikk eller til humanitære prosjekter. Etikken er uten tvil etisk!

Reindyrka
Med Debios valørmerke i gull har den økologiske dagligvarebutikken i Bergen sitt på det reine. Med butikkens ferske tiårsjubileum, har de standhaftig jobbet for å redusere emballasjebruk, og å øke salg av lokale, etiske og bærekraftige varer. Reindyrka er en god ambassadør for regionale økoprodusenter og sørger for at lokale produsenter som ikke får innpass hos større dagligvareaktører finner sine kunder. Bergens borgere er reint heldige som har Reindyrka.

 

Kokkeprisen

Frederic Klev
Frederic Klev er kjøkkensjef på Sellanraa i Trondheim med erfaring fra både inn- og utland. Han er lidenskapelig opptatt av lokale sesongråvarer, konservering og økologi, og jobber i tett samarbeid med sine utvalgte leverandører for å servere bærekraftige måltider. Klev er en glede for alle trondheimere som stikker innom bokbarkaferestauranten hans!

Jimmy Øien
Kjøkkensjefen på restauranten Rest, Jimmy Øien, jobber dedikert og restløst med å vise at det er mer ressurser i råvarene enn vi ofte forledes til å tro, gjennom å blant annet benytte “glemte” stykningsdeler og servere restemat på gourmetvis. Øien viser at kreativitet og bærekraft på kjøkkenet går godt sammen.

Tommy Østhagen
Tommy Østhagen er en erfaren kokk som de siste årene har jobbet aktivt med å synliggjøre at skogens ville ressurser kan og bør brukes som et bærende element i matlagingen. Østhagen viser at kokkens arena kan strekke seg langt utenfor kjøkkenbenken, og går egne veier i fokuset på å sanke og samle naturens egenproduserte grøde. Østhagen ga nylig ut boka SpiSopp og inspirerer alle til å se lenger enn ferskvaredisken.