Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Kunne slippe jubelen løs!

  • Publisert
  • Oppdatert

Mandag kveld sto jubelen i taket da årets vinnere ble annonsert under den prestisjetunge Matprisen 2025. Prisutdelingen hedrer hvert år de økologiske og bærekraftige ledestjernene, de som går foran som gode miljøforbilder i det norske matsystemet, skriver vi i en dagens pressemelding.

Gjennom tolv år har Matprisen løftet og feiret personer og virksomheter i matbransjen, lengre enn noen annen pris på feltet. Verdikjeden for mat og drikke er omfattende og under årets prisutdeling kunne bønder, forskere, drikkevareprodusenter, kolonialbutikk-, veikro- og kantinedrivere stolt løfte diplomene til stor applaus fra publikummet på Vippa i Oslo.

– Årets vinnere er alle gode eksempler på at mye er mulig om vi satser på økologisk og annen bærekraftig produksjon og foredling i dette landet. Matsystemet er komplekst og verdensomspennende. Prisvinnerne viser at ingen må løse alt selv og at mye kan gjøres om man griper tak i miljøutfordringene i sin del av helheten, sier juryleder Arnt Steffensen.

Betydningen av å ta valg som kommer menneske og klode til gode, ble tydelig understreket i juryens innstillinger. Som det i juryens begrunnelse for at Kalnes videregående skole ble mottaker av prisen Årets storkjøkken: «Hver matbit er et matvalg. De som metter mange munner, er i en særstilling fordi de kan ta valg på vegne av flere».

– Prisutdelingen er en feiring av de nominerte og vinnerne, men bakteppet er jo ikke lystig: Det er ti år siden Parisavtalen ble vedtatt uten at verden har bevegd seg i rett retning, og en fornyet oppmerksomhet rundt matberedskap viser at vi ikke kan ta maten vi spiser for gitt. Det er i den sammenhengen vi må forstå verdien av vinnerne: De setter en standard for etikk, ansvarlighet og bærekraft som flere bør se til, konkluderer jurylederen.

Vinner av prisen Årets råvareprodusent ble kyllingprodusent Hovelsrud gård som driver Ø-merket og Dyrevernmerket produksjon. I økologisk fjørfehold stilles strenge krav til dyrevelferd, hvor blant annet kyllingene har adgang til å være utendørs. Marianne Olssøn tok imot prisen.

– Vi spiser 80 millioner kylling i året og kun 0,5 % av dem kommer fra økologisk produksjon. Vi er så glade for at Matprisens jury løfter aktører som oss som driver annerledes og som lager mat uten sprøytemidler og kunstgjødsel, sa Olssøn.

Del denne artikkelen