Priskategorier og kriterier
Matprisen
- Formidler positivt om bærekraftig matproduksjon
- Har modige og sterke meninger og handlinger knyttet til mat og landbruk
- Deler egne erfaringer og bidrar til samarbeid og åpenhet
- Har etterlatt seg et solid fotavtrykk i året som gikk
Årets kjøkken
- Serverer sine gjester smakfulle og bærekraftige måltider
- Arbeider kreativt med råvarer og smaker
- Formidler kunnskap og inspirasjon om matproduksjon til både gjester og andre kjøkken
Årets produsent (hav/land)
- En bonde, fisker og/eller foredler som produserer økologiske og bærekraftige varer
- En aktør som har utviklet et produkt med bred markedsappell, som bidrar til å endre folks mat- og drikkevaner i en mer bærekraftig retning
- En aktør som bidrar til å øke mangfoldet av økologiske og bærekraftige produkter i markedet
Debioprisen
- Jobber ut ifra og strekker seg langt for å etterleve de økologiske prinsippene
- Synliggjør Debios valørmerke i bronse, sølv eller gull i kommunikasjon og markedsføring
- Jobber etter konseptet ”Et bærekraftig måltid”
Årets formidler
- Formidler kunnskap, inspirasjon eller forskning som setter folk i stand til å ta bevisste matvalg
- Er modig, har sterke meninger og setter sine idéer ut i praksis
- Formidler gode historier om mat og bærekraftig land- og havbruksproduksjon
Barne- og ungdomsprisen
- Øker kunnskapen om landbruks- og matproduksjon hos barn og unge
- Bidrar til at barn og unge opplever mestring på kjøkkenet og i naturen
- Tilbyr barn og unge bærekraftige måltider
Årets storkjøkken
- Har forankret og implementert en bærekraftig omstilling av sin servering internt i virksomheten
- Bidrar til å gjøre mange menneskers mat- og/eller drikkevaner mer bærekraftig
- Kan dokumentere økt andel økologiske produkter i egen innkjøpsstatistikk
Utfordrerprisen
- Har et stort forbedringspotensial i å bli mer bærekraftig i sitt mat- og/eller drikketilbud
- Kan påvirke mange menneskers mat- og/eller drikkevaner i en mer bærekraftig retning