Nominerte 2024
Matprisen arrangeres i år for ellevte gang! Vi kan med stor glede annonsere de nominerte til Matprisen 2024!
De nominerte for 2024 fordeles på åtte ulike priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Årets råvareprodusent, Årets formidler, Årets salgskanal, og Debioprisen. Du kan lese juryens begrunnelse for nominasjonene på denne siden.
Matprisen
Camphill Norge
I seks landsbyer i Norge finner man Camphill, levefelleskap for og med mennesker med ulik grad av utviklingshemming. Målet med landsbyene er å gi beboerne en trygg livssituasjon hvor de kan ta egne valg, få omsorg og delta i et felleskap. Å anerkjenne at et hvert menneske alltid er i utvikling, er en hovedoppgave for arbeidet som gjøres i landsbyene, slik at alle får samme mulighet til å finne meningsfulle oppgaver og et innholdsrikt liv. Biodynamisk og økologisk landbruk er en integrert del av livet i landsbyene, og viser at omsorg for mennesket og for naturen kan være ett og det samme.
Grindal Ysteri
Kan du smake på en ost at måten den ble produsert på tar hensyn til livet rundt gården? Eller at dyrene beiter på setra og tar vare på de siste spor av et gammelt kulturlandskap på fjellet? Kan man egentlig smake verdivalg? Enten man gjør det eller ei, er det ingen tvil om at Grindal Ysteri produserer velsmakende ost samtidig som de tar egne valg for sin drift. De prioriterer tid på fjøsstell, utgardsgjerding og kulturlandskapspleie. Osten ystes av rå melk, for smaken og for kroppen. De samarbeider, støtter og løfter felleskapet, spesielt igjennom mange år i Norsk Gardsost. Grindal Ysteri er nominert til Matprisen fordi de går sin egen vei til glede for alle oss andre.
Hanen
Vi i Norge er stolte av anerkjennelsen vi nå får for både oster og sider, men den som sto opp først og proklamerte det for verden er Hanen, næringsorganisasjonen som fremmer gardsmat og bygdeturisme. I over 25 år har denne organisasjonen løftet mange små familiebedrifter og vist fram at Norge er et land som faktisk er rik på lokal matproduksjon som er særegen og verdt å oppsøke. Hanen har vært og er et forbilde i å finne nye måter å skape blest og jubel for andre. De er kanskje ikke eneste hane i kurven, men helt klart en av dem som mest uselvisk løftet den stedegne og lokale maten og drikken.
Årets kjøkken
Holmen Lofoten
Holmen Lofoten er et lite, familiedrevet hotell med utsikt mot Lofotodden og Vestfjorden som serverer sesongbaserte måltider fra det rike matfatet ytterst i Lofoten. Plassert i ombygde rorbuer er det ikke unaturlig at maten som serveres inneholder mye av det havet og fjæra har å by på, men Holmen Lofoten viser at den tradisjonelle lokale maten også består av delikatesser fra lyng og fjell. Ved å invitere gjestekokker fra hele verden lar de gjestene få oppleve det nære og stedegne gjennom et internasjonalt prisme. Høy kvalitet på maten, og en stor vilje til å formidle verdien av det særegne og lokale, gjør dem til en verdig nominert.
Kvitnes gård
I Vesterålen finner vi Kvitnes gård. Bygd av tipptippoldefaren til Halvar Ellingsen, som driver gården og restauranten. På vei mot økologisk sertifisering og med et stadig mål om å utvikle seg videre, serveres en nesten fullstendig nordnorsk meny, ned til den minste ingrediens. Gjennom måltidet formidles hvordan den totale driften gjøres på gårdens, ansattes og naturens premisser. Kvitnes mottar stadig utmerkelser, noe som ikke er ufortjent. Sesongens råvarer får skinne hos en aktør som forstår verdien av sine omgivelser, både naturen rundt dem og menneskene som bor der.
Varemottaket
Bak Annis pølsemakeri i Oslobukta, nær der varene kommer inn, finner du Varemottaket. Restauranten er liten, musikken er høy og maten leken og levende. Sesongen bestemmer råvarene, og menyen i smakslaboratoriet endrer seg konstant. Enten råvarene kommer fra slakteriet eller fra åkeren til en økologisk gård, behandles de med en slags uærbødig respekt. De to kokkene Peder Støylen og Halaigh Whelan-McManus har ingenting mer de trenger å bevise, men imponerer likevel i måten de tilsynelatende uten anstrengelse får den enkelte råvare til å fremstå i ny og spennende drakt.
Årets storkjøkken
Kreativ Catering
Livet er for kort for tørre snitter. Kreativ Catering har i navn og virke vist at maten man bestiller til møter og fest slett ikke behøver å være trist etter strenge, foreskrevne regler for komposisjon i råvare og sammensetning. Med utgangspunkt i ferske råvarer, enten de kommer fra skog eller fjære, er maten god og fantasifull. Oppfinnsom er også firmaet når de finner måter å både øke andelen norske og økologiske råvarer og redusere matsvinnet fra dem.
Øyafestivalen
Intet menneske er en øy, atskilt for seg selv. På Øyafestivalen er alle knyttet sammen med en interesse for musikk – og økologisk mat. Rundt 20 000 gjester er innom daglig og mange av dem, sammen med frivillige og artister, tar seg både en og to matbiter. I over ti år har over 90 % av festivalens måltider bestått av sesongens økologisk råvarer fra lokale bønder. Om så magen blir mett for øyet, har Øya fortsatt appetitt på bærekraftige måltider.
Åpent Bakeri
Håndverksbakeriet Åpent Bakeri gjør det enkelt. Eller vanskelig. Med lite bearbeiding, lite tilsetninger og lite maskiner, men desto mer manns- og kvinnekraft og respekt for råvarene, serverer bakeriet brød, søt bakst, pizzaer og mer til hovedstadens beboere. Bakeriet har det siste året markert seg ved å gjøre bærekraftige valg i råvarene, enten det er økologiske egg og kylling eller bruk av andresorteringsgrønnsaker fra lokale produsenter.
Årets produsent
Grindal Ysteri
Grindal Ysteri er kanskje mest kjent for den økologiske osten Råblå, som både kan finnes i dagligvare og på bordet på velrenommerte restauranter. De produserer oster på rå melk hvor et vilt og levende utvalg av naturlige mikroorganismer gir en unik smak. Søstrene Turid og Ragnhild Nordbø har i ti år drevet ysteriet i Rennebu, hvor melk fra egne kyr og geiter blir til håndlagde oster av svært høy kvalitet. Her har de funnet en måte å la kulturlandskap og natur gå i ett, og hvor håndverk og hensyn til både dyr og naturen de er i utgjør en del av ostenes egen terroir.
Halvors Tradisjonsfisk
Noen fisker reiser jorda rundt før de kommer i butikken, men det gjør ikke den man får fra Halvors Tradisjonsfisk. Fra den nordnorske kystflåten sendes vinterskrei og sei til foredling i Tromsø uten flere stopp. Her forvandles råvarene fra havet til modna fiskeprodukter av høyeste kvalitet. Boknafisk og klippfisk gjør sesongvaren skrei til noe vi kan glede oss med gjennom hele året. Ved å bruke hele dyret, også skinn og bein, utnytter bedriften råvaren til det fulle. Halvor og familien viser at ærlige produkter er det som skal til for å begeistre.
Juviksild
I Juvika på Romsdalskysten finner vi en familiebedrift som har produsert sildeprodukter i tre generasjoner. En gang var silda en større del av det norske kostholdet, men i dag vet mange dessverre ikke hvordan man tilbereder den. Den sølvblanke fisken er bærekraftig, næringsrik og svært god. Vi er derfor heldig som har aktører som Juviksild som vet hvordan man tar vare på arvesølvet. De formidler godt om hvordan man kan nyttiggjøre seg av denne fantastiske ressursen, og skaper håndverksmessige solide og smaksrike produkter til glede for oss alle.
Årets råvareprodusent
Astrid Bjørnson
Astrid Bjørnson er økologisk bonde og driver Kryssgaarden i Vestfold. Her søker hun gjennom gjødslings- og plantevernstrategier å etterligne og støtte opp under naturlige økosystem og kretsløp for å ivareta helsa til alle levende vesener i verdikjeden. Bjørnson omsetter det meste av sine grønnsaker, frukt og bær lokalt. Enkelte kunder kommer langveisfra for å kjøpe varene hun produserer, og hun tilbyr også selvplukk. Dette for å skape en ærlig relasjon med kundene, og gi innsikt i økoproduksjonen for de som besøker gården.
Huseby gård
I Tjølling i Vestfold finner vi Huseby gård. «Det er naturen, og dermed den økologiske bærekraften, som må legge premissene for sosial og økonomisk bærekraft», sier de selv. Dette ser vi også i den økologiske grønnsaksproduksjonen deres, hvor de jobber med jordens biologi for å skape et levende jordsmonn for fremtidige generasjoner, og hvor de blant annet inviterer inn bygdas skole til egen skolehage for å forstå sammenhengene og å lære respekt for maten.
Skjærgaarden gartneri
Sirkulært og regenerativt er to stikkord for grønnsaksprodusentene ved Skjærgaarden gartneri. Urter, vårløk og deres egen skjærgaardsløk dyrkes på friland. All overskuddsproduksjon komposteres og tilbakeføres til jorda. Ved å jobbe sammen med dagligvare og kommune i et kretsløp av grønnsaksproduksjon, biogass og produksjon av næringsmidler til plantene, viser de at å tenke innenfor og utenfor verdikjedene skaper unike produkter og unike gårder.
Årets formidler
Framtiden i våre hender
Sammenhengene mellom maten vi spiser (og ikke spiser) og natur, klima, dyrevelferd og bondevelferd, det er noe av Framtiden i våre hender fremmer. Norges største miljøorganisasjon vet at for å få politisk gjennomslag, må man ha støtte fra andre og de må forstå innholdet i saken. Evnen til å gjøre kompliserte tema forståelig er noe av det som kjennetegner dem. Temaet mat skaper enormt engasjement, men er preget av sterke og ofte polariserte meninger. Organisasjonen er god til å bygge broer og skape forståelse, men uten å gå på bekostning av det forskningen faktisk sier.
Matjungelen
De som skal produsere, tilberede, handle inn og spise maten i fremtiden er barn. Matjungelen er et nasjonalt aktivitetsprogram for barnehager og SFO hvor barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden. Det er en jungel av meninger, og Matjungelens mål er å gi flere barn rom til å utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap. Da blir det enklere å finne sin egen vei, oppleve mestring og ta gode matvalg gjennom oppveksten og ut livet.
Norges Bygdekvinnelag
Mange frykter bygdedyret, men ingen bør frykte Norges bygdekvinnelag. Gjennom kursvirksomhet og råvareaksjoner løfter de norske råvarer, tradisjonshåndverk og matkultur. Enten de ber oss spise mer bygg og norske grønnsaker, bruke hele dyret eller argumenterer for gratis skolemat, artikulerer den frivillige organisasjonen innsikt og kunnskap som folk, både i by og bygd, trenger for å bidra til å redusere matsvinn, styrke selvforsyningen, bedre folkehelsen, og skape et bærekraftig matsystem.
Årets salgskanal
Eide Handel
En handel hos familien Eide på Kvaløya utenfor Tromsø er ikke et besøk hos en butikk hvor alle varer kommer kjørt inn ferdig pakka. Selv om butikken samarbeider med Meny og har alt man trenger fra et supermarked, har de også eget kjøkken og produksjonslokale, fiskemottak, bakeri og kafé, catering og mer. Ved å drive så bredt, skaper det egen sirkulærøkonomi. Det betyr mindre matsvinn, mer kortreist mat og mer vekt på kvalitet. Enten det er lokale råvarer fra sjø og land eller egenproduserte produkter, du finner det hos Eide Handel.
Haneborg Gård
Enten du plukker det selv eller får det ferdigplukka, Haneborg gård har det meste. Med 50-60 grønnsaksslag, blomster og selvplukk på mais, bønner og sylteagurker, er det mange fra det sentrale Østlandet som tar turen innom, faktisk nærmere 70 000 i høysesongen. Det de ikke produserer selv, finner du uansett i gårdsbutikken som rommer det meste av grønt, dyr og tørrvarer, mye økologisk.
Norganic
Tilgangen på økologiske produkter, både de vi kan produsere i Norge og de som må importeres, har ofte vært ujevnt fordelt i landet. Norganic gjør noe med det. I over tjue år har virksomheten vært grossisten for bedrifter over hele Norge som ønsker økologiske produkter til produksjon, eller for salg. De driver egen import av økologisk matvarer, og har Norges største nettbutikk for økologiske mat og drikke til glede for både stor- og hybelkjøkken.
Debioprisen
Fire biodynamiske gårder – Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre
Å være et selvstendig kretsløp er på mange måter et ideal for en økologisk gårdsdrift og få får det til slik de biodynamiske gårdene Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre. De fire gårdene på Østlandet har ulike produksjoner, men felles er en omsorg for både plantene og dyrene de har og et mål om å være selvforsynte, enten det er fôr til dyrene eller kompost og gjødsel til plantene. Sammen viser de at en bærekraftig drift på egne ressurser er mulig.
Lofoten Seaweed Company
Lofoten Seaweed håndhøster tang og tare i Nappstraumen – en av verdens sterkeste tidevannstrømmer. Skånsomt høster og foredler de et rikt utvalg unike produkter til glede for både restauranter og deg og meg. Lofoten Seaweed har gått foran i en ny norsk bransje som utvikler produkter sanket fra havet, en verdifull og fornybar ressurs som tidligere har vært oversett. Produksjonen er økologisk, og virksomheten har fra starten av dokumentert innhøsting og gjenvekst for å sikre en bærekraftig matkilde.
Tilstede Mat og Mer
Tilstede i Kristiansand har et rikt utvalg av sjømat og plantebasert mat, men også mer. Restauranten Tilstede Mat og Mer, som var den første som fikk Debios sølvmerke for å servere over 50 % økologisk, har en gjennomtenkt drift hvor råvarene hentes fra lokale produsenter og hvor opphavet til alt kommuniseres tydelig. Restauranten inkorporerer bærekraft i hele sin drift, enten gjennom å invitere inn flyktninger til å ta fagbrev hos dem, til å undervise og kurse andre storkjøkkenaktører i hvordan man serverer mer økologisk og bærekraftig.