Dette er årets nominerte til Matprisen!
- Publisert
- Oppdatert
Siden 2014 har Matprisen delt ut priser til aktører i matbransjen som tar bærekraftige og økologiske matvalg. Nå offentliggjør juryen årets nominerte til prestisjetunge Matprisen 2025.
Fellesnevneren for alle som blir nominert er at de er ledestjerner og spydspisser for en bærekraftig matproduksjon og et bedre matforbruk som tar vare på dyra, havet, jorda og menneskene.
–Det er krevende å finne lure nye løsninger som svarer på vår tids utfordringer og i tillegg ha meningers mot og evne til å formidle alt dette. Årets nominerte viser vei på mange områder enten de er store råvareprodusenter eller mindre aktører som vektlegger innovasjon og nye teknikker. Felles for alle er at de er supre formidlere og tradisjonsbærere på mange ulike arenaer, sier jurymedlem Selje Lyngset, som til daglig er sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb.
Hvert år nomineres tre kandidater til åtte ulike priser av en uavhengig fagjury med kompetanse fra ulike sider av det norske matsystemet. Under prisutdelingen i Oslo 10. november vil vinnerne i disse prisene kåres. Prisene er knyttet til ulike ledd i verdikjeden, fra bønder og andre primærprodusenter til foredlingsledd, formidling, omsetning og servering. Under Matprisen deles også prisen Årets utfordring ut til en aktør som juryen mener er i posisjon til å være en ytterligere positiv kraft i norsk matbransje, og juryen offentliggjør kokken som mottar KokkeKarlas stipend.
– Vi i Lystgården er enormt stolte av å være nominert til Matprisen 2025! For oss er det en viktig anerkjennelse av den innsatsen kraftlaget av frivillige og alle ved Lystgården gjør hver eneste dag for at kokker, bønder og folk flest skal møtes rundt langbordet, i kjøkkenhagene, på kurs, markeder og rundt omkring i økosystemet vårt, sier Vilde Valland Aarseth, nestleder i Stiftelsen Lystgården.
Juryen har mottatt mange kandidatforslag gjennom året og har vurdert disse etter kriterier knyttet til økologiske og andre bærekraftige produkter og produksjoner.
– Vi er takknemlige for nominasjonen og for anerkjennelsen av det vi tror på og jobber for; nemlig å spille på lag med naturen, gjøre alkoholfritt til en naturlig del av vår drikkekultur og påvirke matsystemene våre i en bærekraftig retning som hensyntar fremtidige generasjoner, sier Vanessa Krogh, daglig leder og gründer av Villbrygg.
Dette er årets nominerte
Matprisen
Annechen Bahr Bugge, Oslo
Lystgården, Vestland
Máret Rávdná Buljo, Nordland
Debioprisen
Holt gård, Vestfold
Hørte gård, Buskerud
Superkraftmat, Innlandet
Årets kjøkken
Gartneriet Spiseri Bygdø Kongsgård, Oslo
Mortens Kro, Akershus
Øyna Kulturlandskapshotell, Trøndelag
Årets formidler
Eva Narten Høberg, Nordland
Jon Almaas, Akershus
Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden, Oslo
Årets produsent
b.culture, Oslo
Heidrun, Innlandet
Villbrygg, Oslo
Årets råvareprodusent
Frebergs, Innlandet og Vestfold
Horgen gård, Akershus
Hovelsrud gård, Innlandet
Årets salgskanal
Annis pølsemakeri, Oslo og Innlandet
Fat og Fe, Vestfold
Kolibri kolonial, Oslo
Årets storkjøkken
ISS Subsea7 Forus, Rogaland
Kalnes Vgs, Østfold
Tingvoll sjukeheim, Møre og Romsdal