Kunne slippe jubelen løs!
- Publisert
- Oppdatert
Mandag kveld sto jubelen i taket da årets vinnere ble annonsert under den prestisjetunge Matprisen 2025. Prisutdelingen hedrer hvert år de økologiske og bærekraftige ledestjernene, de som går foran som gode miljøforbilder i det norske matsystemet, skriver vi i en dagens pressemelding.
Gjennom tolv år har Matprisen løftet og feiret personer og virksomheter i matbransjen, lengre enn noen annen pris på feltet. Verdikjeden for mat og drikke er omfattende og under årets prisutdeling kunne bønder, forskere, drikkevareprodusenter, kolonialbutikk-, veikro- og kantinedrivere stolt løfte diplomene til stor applaus fra publikummet på Vippa i Oslo.
– Årets vinnere er alle gode eksempler på at mye er mulig om vi satser på økologisk og annen bærekraftig produksjon og foredling i dette landet. Matsystemet er komplekst og verdensomspennende. Prisvinnerne viser at ingen må løse alt selv og at mye kan gjøres om man griper tak i miljøutfordringene i sin del av helheten, sier juryleder Arnt Steffensen.
Betydningen av å ta valg som kommer menneske og klode til gode, ble tydelig understreket i juryens innstillinger. Som det i juryens begrunnelse for at Kalnes videregående skole ble mottaker av prisen Årets storkjøkken: «Hver matbit er et matvalg. De som metter mange munner, er i en særstilling fordi de kan ta valg på vegne av flere».
– Prisutdelingen er en feiring av de nominerte og vinnerne, men bakteppet er jo ikke lystig: Det er ti år siden Parisavtalen ble vedtatt uten at verden har bevegd seg i rett retning, og en fornyet oppmerksomhet rundt matberedskap viser at vi ikke kan ta maten vi spiser for gitt. Det er i den sammenhengen vi må forstå verdien av vinnerne: De setter en standard for etikk, ansvarlighet og bærekraft som flere bør se til, konkluderer jurylederen.
Vinner av prisen Årets råvareprodusent ble kyllingprodusent Hovelsrud gård som driver Ø-merket og Dyrevernmerket produksjon. I økologisk fjørfehold stilles strenge krav til dyrevelferd, hvor blant annet kyllingene har adgang til å være utendørs. Marianne Olssøn tok imot prisen.
– Vi spiser 80 millioner kylling i året og kun 0,5 % av dem kommer fra økologisk produksjon. Vi er så glade for at Matprisens jury løfter aktører som oss som driver annerledes og som lager mat uten sprøytemidler og kunstgjødsel, sa Olssøn.