Oppskrifter fra Matprisen 2020
Her finner du alle oppskriftene fra sendingen!
- Publisert
- Oppdatert
Brødpudding
1 tørt brød
4 egg
50 g brunt sukker
3 dl fløte
2,5 dl melk
Fremgangsmåte:
Del brødet i passe biter.
Bland sammen resten av ingrediensene i en bolle og hell over brødet. La det stå i minst 30 minutter så brødet får suge til seg røren. La det gjerne stå over natten hvis du har tid til det.
Stek i varm ovn på 160 grader i ca 15 min.
Variasjoner:
Bruk vanilje, kanel eller kardemomme i røren.
Tilsett eplebiter eller bær sammen med brødet.
Noen skiver smør og litt sukker på toppen lager en ekstra sprø og deilig skorpe.
Confitert kålrot
1 kg smør
2 laurbærblad
10 pepperkorn
Et par kvister timian
1 løk
2 fedd hvitløk
1 kg kålrot
Fremgangsmåte:
Ha smør, hvitløk, løk og alle krydderne i en kjele og smelt smøret. Skrell kålroten og del den i passe store biter.
Ha kålroten i en ildfast form og hell over smøret. Sett inn i ovnen på 180 grader i ca 1,5 time (avhengig av størrelsen på bitene) til kålroten er helt mør.
PS: Ta vare på smøret og bruk det på nytt. For eksempel i en rotmos eller lignende.
Sylting
Før du starter er det noen tips og triks som gjelder uansett hva du sylter: Bruk rene glass.
Et tips for å få de helt sterile er å putte rene glass eller flasker i ovnen i 10 minutter på 100 grader. Det er viktig at glassene er helt tørre.
Lag vakum: Hell kokende syltelake helt opp til kanten og sett på tett lokk. Sett glasset på hodet slik at det blir helt tett.
Basis syltelake
Med denne basen kan du sylte nesten hva som helst. Du kan krydre den og endre type eddik for å få ulike varianter. For eksempel: chili, frisk ingefær, sort hel pepper, nellik, allehånde, kanel, sitronskall eller laurbær.
La krydderet få koke med laken fra starten av, og sil det av hvis glassene skal stå lenge.
Ingredienser:
1 del eddik, (eplecider eller 7 %)
2 dl sukker
2 dl vann
Kok opp laken med sukker og krydder til sukkeret er helt oppløst.
Syltet rødbete
1 kg rødbete
1 cm pepperrot
Syltelake
Fremgangsmåte:
Skyll rødbetene godt. Ha de i en gryte og dekk med vann, kok opp og la betene koke til de er gjennomkokte. Ta kjelen av varmen og la beten kjøles ned i væsken. Når betene er kalde tar du de ut av vannet og «gnir» av skallet med hendene, det løsner ganske lett. Ha betene på varme glass, hell over varm lake og skrelt pepperrot. Lukk glasset og sett det på hodet.
Syltet Persille
Persillestilker
Syltelake
Fremgangsmåte:
Fyll ett glass med persillestilker. Hell over syltelake og sett på lokket.
Persille olje (urteolje)
1 god neve urter
3 dl neve nøytral olje (raps eller solsikke)
Skyll og tørk urtene. Kjør urtene i en blender til de er helt knust, varm oljen opp til 68 grader og spe med den varme oljen mens blenderen går. La oljen bli kald, gjerne et døgn, og sil den av i et filter.
Tørket persille
Sett ovnen på 40 grader, gjerne luft. Legg urtene utover et bakepapir og la de ligge til de er helt tørre. Oppbevares i papirpose eller boks.
Landpaté
300 g buklist eller tynnribbe, uten ben og svor
100 g bacon i ett stykke, uten svor
10 pepperkorn
1 laurbærblad
1 ts salt
eller bruk 400 g rester av søndagssteika eller pølser
350 g andelever/kyllinglever
100 g andehjerter/kyllinglever
200 g flesk eller spekk, iskaldt
2 egg
1 dl kremfløte
4 cl konjakk (kan erstattes med eplemost) eller sløyfes
1 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket sjalottløk
2 ss finhakket bladpersille
1 ts finhakket fersk timian
1–2 ts salt
1 ts nykvernet sort pepper
1 ss rapsolje
Dette første trinnet kan du med fordel gjøre dagen før du lager den ferdig: Legg buklisten og baconet i en kjele, fyll på med kaldt vann så det så vidt dekker, ha i pepper, laurbærblad og salt. Kok opp, skru ned varmen, legg lokk på, og la kjøttet trekke videre under lokk til det er mørt, ca. 2 timer. Løft ut kjøttet og kjøl det ned i kjøleskap, eller kjøl ned i kraften om du har god tid. Dette bør stå natten over for smakens skyld.
Rens lever og hjerter for sener og blodårer. Skyll i kaldt, rennende vann i et dørslag, og la det renne godt av seg før du løfter alt over på et fat med kjøkkenpapir. Tørk grundig, men forsiktig av.
Skjær halvparten av hjertene og leveren i små terninger for hånd. Kvern resten av innmaten to ganger i kjøttkvern. Når innmaten er kvernet, kjører du spekket to ganger gjennom kverna og har det sammen med innmaten. Deretter får buklisten og bacon samme behandling. Så samler du alt kjøttet og innmaten i bollen og pisker inn egg, fløte og cognac. Ha i finhakket løk, hvitløk, persille, timian, salt og pepper. Skrap kantene på bollen med en slikkepott, dekk farsen med plastfolie, og sett den i kjøleskapet natten over.
Smør en brødform (eller to små) med olje. Smak til farsen med salt og pepper. Du kan lage en liten prøve i stekepannen om du er skeptisk til rå røre.
Hell farsen i formene, og stek pateen i forvarmet ovn på 150 grader i omtrent 50–60 minutter. Stikk gjerne inn et termometer om du er usikker. Kjernetemperaturen skal være 70 grader når pateen er ferdig.
Avkjøl på rist og deretter i kjøleskap. Den tåler ca. 10 dager i kjøleskapet og vil være best etter et par dager, da smakene har satt seg litt.