Vi må møte hverandre med undring og et ønske om å forstå!
- Publisert
- Oppdatert
Med over 280 påmeldte, var tidenes første Matsymposium en stor suksess. – Vi opplever at denne typen samling på tvers av fagdisipliner, med raushet og interesse for det andre sier, har vært savnet i norsk offentlighet, kommenterer en av initiativtakerne Idun Leinaas.
19. juni arrangerte prisutdelingen Matprisen i anledning sitt tiårsjubileum et åpent arrangement om mat og matens fremtid. Et gjennomgående tema i programmet var hva vi skal spise i fremtiden og hvordan vi snakker om maten vi spiser.
– Vi opplever at det offentlige ordskiftet i dag lider under for sektorinndelte diskusjoner og for stor vilje til å kun preke egne interesser fremfor å lytte til andre. Matsymposium kan ikke endre alt, men vi ønsker å gjøre et forsøk på en åpnere samtale om maten vår. For oss har det vært viktig både å invitere inn ulike stemmer fra ulike fagfelt og å søke finansiell støtte fra aktører som ikke har kommersielle interesser i det som diskuteres. Samtalen skal være fri, sier Leinaas.
Gjennom et omfangsrikt program fikk alle fremmøtte lytte til samtaler om kjøtt og dets alternativer, demokratisering av maten, naturvennlig matproduksjon, mat i verdensrommet og design på bakterielt nivå, blant mye annet. Under symposiet fikk vi også anledning til å se deler av utstillingen More Meat Less Meat, som var utstilt på TKM Gråmølna tidligere i år sammen med en improvisert performance av noen av kunstnerne bak utstilling.
Matprisen og Debio står bak Matsymposium. Symposiet er initiert og kuratert av Else Skålvoll Thorenfeldt og Idun Bjerkvik Leinaas. Sammen med et utvalg prosjektpartnere og en programkomite, ble et heldagsarrangement satt sammen.
Programkomite besto av Andreas Delsett, Erika Barbieri, Henrik Olssøn, Ingrid Kleiva Møller, Kari Marte Sjøvik, Marte von Krogh og Mathias Steinbru. Prosjektpartnere var Arktisk Mat, Framtiden i våre hender, Matvalget, Norges Bondelag, OlssønBarbieri og Vippa.
Symposiet ble arrangeret med støtte fra ikke-kommersielle aktører. Disse var Bergesenstiftelsen, Viken fylkeskommune og Statsforvalteren Oslo og Viken.
Symposiet har i ettertid mottatt ros fra deltakere fra scenen og salen, og initiativtakerne er takknemlig for alle som deltok.
– Tusen takk til alle som bidro til at dette ble en minnerik og øyeåpnende dag for oss som var til stede! Vårt inntrykk er at dette var et etterlengtet initiativ for mange, og vi håper og tror folk dro fra Vippa med ny kunnskap, undring, håp og et ønske om å snakke mer sammen på tvers av felt.