Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Vinnere av Matprisen fra hele verdikjeden

  • Publisert

Kolonihagen vant Matprisen 2023! «Kolonihagen gir oss mer miljøvennlig mat i butikkhyllene! Det kan være vanskelig for kvalitetsbevisste økoprodusenter å komme inn i dagligvaremarkedet, selv om etterspørselen etter økologisk mat er økende. Derfor er Kolonihagen så viktig – fordi de gjør det enkelt for oss å velge økologiske varer i hverdagen» sier Ingrid Kleiva Møller fra Matprisens jury. Kontroversielle, store og små, under Matprisen 2023 ble et bredt spekter av aktører i verdikjedene for mat og drikke kåret til vinnere.

Mangfoldig utvalg av vinnere under Matprisens tiårsjubileum

Mandag 13. november ble tiende utgave av Matprisen avholdt på Sentralen i Oslo. Under prisutdelingen ble åtte vinnere ropt opp på scenen til stor jubel fra salen.

Prisutdelingen Matprisen hedrer alle dem som jobber for å endre matsystemer i mer bærekraftig retning og som bidrar til å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Matprisen favner hele næringskjeden fra bonde til butikk. Juryleder Ingrid Kleiva Møller peker på at i et krevende marked for mange næringer er det desto mer imponerende de som faktisk tar bærekraftige matvalg:

«Det er tøffe tider for de som lager maten vår, og det har ikke blitt enklere å ta bærekraftige valg. Derfor er det så viktig å fortelle historiene om de flinke folka som har gått foran og valgt bærekraftige metoder, eller lærer oss viktige sammenhenger i matsystemet.»

Hovedprisen gikk i år til Kolonihagen som ble rost av juryen for «mot og oppfinnsomhet og en vilje til å gripe inn i etablerte rammer og kreve en endring». Kolonihagen er for de fleste kjent som en merkevare i REMA1000s butikker, men har en lang historie som aktør som har ønsket å tilby et mer bærekraftig vareutvalg.

Vinneren av Årets formidler ble i år Marit Kolby. Juryen applauderte prisvinnerens evne til å nå ut til grupper som tradisjonelt ikke bryr seg om ernæring eller forstår sammenhengene mellom mat, helse og miljø.

«Vi nordmenn vet stadig mindre om hvor maten vår kommer fra, og er lette ofre for matindustriens knep for å få oss til å kjøpe mer ultraprosessert og næringsfattig mat. Derfor er personer som Marit Kolby så viktig – som kan gi oss upopulære sannheter om hva slags mat vi spiser, og gi oss gode argumenter for å velge råvarer og lage maten vår selv» sier juryleder Ingrid Kleiva Møller.

Prisen Årets kjøkken gikk i år til restauranten Til Elise fra Marius på Helgelandskysten. «Årets pris går til et kjøkken som demonstrerer at råvarer trenger ikke å reise langt, og at kokkekunst og lokale krefter sammen blir noe mer» leste prisutdelerne Arne Brimi og Liz Buer opp på scenen.

«Lokale forbindelser mellom jordbruk og fine dining har vært sentralt for Matprisen siden 2014. Ikke fordi det er den eneste veien bønder og kokker møtes, men fordi slike steder er forbilder for både andre serveringssteder og for hobbykokker hjemme på sine kjøkken. Disse aktørenes bærekraftige valg får ringvirkninger. Årets vinner viser veldig tydelig verdien av å bruke lokale ressurser, både menneskelige og råvarene i matserveringen» sier jurymedlem Mikael Svensson, som driver Restaurant Kontrast og Avalon i Oslo.

En annen vinner som knytter lokalt, bærekraftig matproduksjon sammen med kvalitetsrestauranter er Dagens, vinneren av Årets salgskanal. Juryen roste vinneren for å skape verdikjeder som vektlegger miljø, kvalitet og rettferdig handel på én og samme gang.

Foto: Magnus Gulliksen

Del denne artikkelen