These are participating on Matsymposium 2023!
Alex Murray-Leslie
Alex Murray-Leslie (born Bowral, Australia, currently residing in Trondheim, Norway) is a performer and co-founder of Chicks on Speed, an internationally renowned art band & currently Professor of Digital Performance, Trondheim Academy of Fine Art, Norwegian University of Science and Technology. Alex’s artistic research focuses on building body-centric musical instruments & hybrid performances in the field of telematics & streamart. She is currently collaborating with the Krakow based artist Roman Dziadkiewicz & collective UkrainaTV along with artist philosopher Sophia Efstathiou, Unnur Andrea Einarsdóttir & Mohammad Bayesteh in the research project she’s leading RTAI Real-time telematic audio visual improvisation funded by Norwegian Artistic Research Forum.
Anders Nordstad
Tidligere råvaretrader, risk manager og generalsekretær. Driver Anders_Nordstad_Blogg på Instagram og Anders Nordstad Blogg på Facebook. Skriver bok om matsystemet.
Andreas Liebe Delsett
Andreas Liebe Delsett er forfatter av tre bøker som på forskjellig vis handler om maten og samfunnsutviklinga. I 2019 utkom Kjøkkenveien. En bok om mat og arbeid, og i 2022 Den vanskelige maten. Hvordan det vi spiser ble et problem og hva vi kan gjøre med det. Til høsten er han aktuell med boka Leve havet. Olja, fisken og framtida i Lofoten, Vesterålen og Senja.
Anja Bakken Riise
Anja er leder i Framtiden i våre hender. Anja har studert utviklingsstudier og tidligere jobbet som leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond og vært byrådssekretær for Oslos miljøbyråd. Hun sitter i styret til Handelens Miljøfond og er medlem av Virkerådet og har skrevet boka Mitt klimaregnskap.
Anne Ekornholmen
Anne har vært redaktør i over 20 år, i aviser som Hamar Arbeiderblad, Romerikes Blad og Telemarksavisa. Hun bor på et småbruk i Feiring ved Mjøsa, har to tenåringssønner og en mann fra Sogndal.
Ben Mervis
Ben Mervis is a Glasgow-based, American-born food writer, researcher, and editor. Ben’s love for history, food, and travel intersect in the pages of Fare, the city-oriented food-focused travel magazine which he founded in 2017, which will soon release its 13th issue. He is also the author of The British Cookbook (Phaidon Press, 2022), and Lead Researcher for the Netflix docu-series Chef’s Table.
Bjørn Inge Melås
Bjørn Inge Melås er oppvokst på en gård i Gangåsvassbygda i Orkland Kommune. Han er arkitekt og jobber for tiden som byplanlegger i Trondheim Kommune. I de siste årene har han jobbet med sin kunstneriske doktorgrad Ecologies of urban gardening, der han tar utgangspunkt i Félix Guattari sin øko-filosofi og utforsker de mentale, sosiale og fysiske økologiene i det urbane landbruket. Urban dyrking forandrer ikke bare hvordan maten produseres, men kan også påvirke hvordan vi tenker og forholder oss til hverandre og resten av naturen og kan forandre det fysiske miljøet, både lokalt og globalt.
Cathrine Kramer
Cathrine Kramer is a Norwegian artist, educator and curator currently based in Amsterdam, Netherlands. She is the co-founder of the Center for Genomic Gastronomy, an artist-led think tank that aims to map food controversies, prototype alternative culinary futures, and imagine a more just, biodiverse and beautiful food system. Cathrine has curated exhibitions about food, strange weather and the future of the human species, most recently co-creating the exhibition More Meat Less Meat for Trondheim Kunstmuseum as part of the MEATigation research project. She has presented her work at cultural and academic institutions around the world, and holds degrees from the Royal College of Art, London and the University of Technology, Sydney. Cathrine works at the intersection of art and science, with a focus on the ecological and cultural dimensions of life on Spaceship Earth.
Charlotte Hidle
Forsker på særlig konfliktfylte klima- og miljødebatter relatert til matsystemet, som kjøttkutt og lakseskatt. Men også på matkultur i en bredere retorisk forstand. Har tidligere jobbet som servitør på flere Michelin-restauranter i Oslo og som kommunikasjonsleder på Geitmyra matkultursenter for barn.
Christian Anton Smedshaug
Chr. Anton Smedshaug har vært daglig leder for Agri Analyse siden 2011. Han er dr. scient fra daværende Norges Landbrukshøgskole (2000) og har hovedfag fra Universitetet i Oslo. Han arbeider særlig med økonomi, handel, utvikling, og verdikjeden for norsk jordbruk. Han har en bistilling som førsteammanuensis ved NMBU der han er medansvarlig for kurs i globalt jordbruk. Han reviderer for tiden boken «Kan jordbruket fø verden?» for Univ. Forlaget
Dag Molteberg
Dag Molteberg er dr.scient fra NMBU og har forsket på sammenhengen mellom trærnes vekst og ytre kjennetegn og resulterende fiberegenskaper hos granfiber. Dag har bidratt med mange internasjonale publikasjoner og foredrag innen fiber, masse og papirteknologi, biokompositt og nanocellulose, og har også flere patenter innenfor disse fagområdene.
Dag driver også gården Ormo i Skjeberg sammen med kona Gyda, hvor de dyrker hvete, rug, bygg, havre og erter. Gården følger et regenerativt dyrkingssystem og inngår i Referansegårdsprosjektet sammen med Vital Analyse og 5 andre gårder (økologiske og konvensjonelle) for å motta rådgivning til omleggingsarbeidet, tilpasse og utvikle nye metoder, og studere effekten av omleggingen.
Delås gård, Camilla og Raymund Lester-Watvedt
Camilla og Raymund med sine 3 barn driver Delås gård i Skjeberg. Familien er brennende engasjert i selvberging og matproduksjon på lag med naturen. De produserer kun økologiske varer, etter regenerative metoder. Alt er dyrket for hånd på gårdens egne ressurser. Flere hender i arbeid, jordkvalitet, mangfold, dyrevelferd og bærekraftig LOKAL matproduksjon er fremtiden, syns vi 🙂 Camilla er aktiv på sosiale medier der hun deler tanker om driften, dyrking, matlaging og verdisyn på Instagram og facebook. Bli med å ta maten tilbake folkens, vi må dekke Norge med levende småbruk igjen.
Edona Arnesen
Edona Emilie Arnesen er ansvarlig for direktehandel i Dagens. Hun har bachelor i ingeniørfag og master i agroøkologi fra NMBU. Edona har arbeidet på flere gårder og topprestauranter, er opptatt av å formidle om sammenhengene og kompleksiteten i matsystemet, og jobber for positiv endring i et helhetsperspektiv.
Else Skålvoll Thorenfeldt
Else Skålvoll Thorenfeldt serves as project manager for the Norwegian food awards Matprisen and as Head of communications at International Library of Fashion Research in Oslo. For the last 20 years she run the small-scale organic farm Korsvold Gård at the costal isles of Hvaler together with her family. She has her background from the fashion field in France.
Elise By Olsen
Elise by Olsen is the founder of International Library of Fashion Research, a specialized fashion library with extensive programming. For the past decade, Elise By Olsen has worked with brands and institutions such as Adidas, BBC, Business of Fashion, CFDA, Facebook/Instagram, National Museum of Norway, Prada, Schibsted Media Group, TEDx as a consultant. As a curator, she has worked on contemporary art exhibitions
Erika Barbieri
Erika Barbieri is the co-founder and creative director of OlssønBarbieri. With a degree in product and communication design, Erika specialises in brand identity and packaging for clients in the food and drinks sector. Her work has earned several awards including D&AD, Pentawards, Dieline Awards, European Design Awards, ADC, Dezeen, and Visuelt. Erika has served on several juries and her work is frequently published in international books, magazines and blogs.
Hanne Steen
Hanne Steen er utdannet veterinær og har arbeidet med mattrygghet, kvalitet, dyrevelferd og beredskap i 20 år i Nortura. Hun driver hobbygrønnsaksproduksjon og har et par bikuber.
Heidi Bjerkan
Heidi Bjerkan is a Norwegian chef and the founder of Credo Restaurant. Heidi grew up in Trondheim and on her grandfather’s boat in Garten along the Trøndelag coast. Here, she developed strong connections to the land and sea, which can be seen in her cooking. Heidi’s career within the hospitality industry started when she was eighteen years old during a summer job at Østbanehallen in Oslo. She soon saw her passion and wanted to become a chef: The high tempo in a kitchen fed her natural habit of being restless. Heidi was the Head Chef for the Royal Family of Norway for eight years alongside working at Credo. Heidi now runs Credo Restaurant and its sister restaurants – Jossa mat og drikke and Edoramen – at Lilleby in Trondheim. Heidi is passionate about raising awareness of our food systems, improving land use practices, and preserving the traditional food cultures of the Trøndelag region. For Heidi, the farmers are the heroes of our time, and it is their work that should shine above all others.
Idun Bjerkvik Leinaas
Idun Bjerkvik Leinaas is head of DebioInfo. Since the early 2000s, she has tirelessly found new ways to forge bonds between people and organizations in agriculture, food and communications. She has initiated, organized and established several organizations and meeting places related to organic and sustainable solutions
Ingri Rosén Guren
Gården Kure Vestre i Rygge i Viken eies og drives av Ingri og Baard Rosén Guren. Gården består av 248 dekar dyrka mark, 291 dekar skog og 60 dekar annen utmark. Kure Vestre samarbeider med Bjølsund gård og Vold gård.
Dr Karen V. Lykke
Dr Karen V. Lykke er agronom, etnolog og professor i kulturhistorie ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo Hun forsker på naturforståelse og naturbruk og jobber også med de sosiale og kulturelle sidene av mat, med særlig vekt på kjøtt. Hun har vært medredaktør for bøkene Perceptions of Water in Britain from Early Modern Times to the Present (Bric, 2010) Sustainable Consumption and the Good life (Routledge 2015) Denialism in Environmental and Animal Abuse: Averting Our Gaze. (Lexington Rowman 2021) og Changing Meat Cultures (Rowman & Littlefield 2022). Den siste boken hun har publisert er Live, Die, Buy, Eat: A cultural history of animals and meat som hun har skrevet sammen med Kristian Bjørkdahl og som er tilgjengelig gjennom Open Access (Routledge 2023). I august 2023 kommer en ny bok med tittelen Hva vi spiser når vi spiser KJØTT, også denne samskrevet med Kristian Bjørkdahl. Forskningsprosjektene hun arbeider med akkurat nå er knyttet til stedsansens historie; vårt forhold til dyrene vi spiser før og nå; og regenerativ landbrukspraksis.
Lars Mørch Finborud
Lars Finborud er utdannet kunsthistoriker og jobbet som kurator ved Henie Onstad Kunstsenter 2008–2018. Finborud har publisert kunsthistoriske bøker om Arne Nordheim, Bauhaus, Christopher Nielsen, pop- og performancekunst. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen De svarte skiltene i 2013 og fulgte opp med essaysamlingen Å slipe ned gravsteiner i 2014. I 2017 utkom romanen Ozenfant, Ozenfant, og hans tredje roman, Vi lider av sol, vi lider av regn, ble lansert høsten 2022.
Liz Buer
Skriver om mat og matproduksjon i Dagens Næringslivs helgemagasin D2. I tillegg til mat som kulinarisk verdi og del av en livsstil, er hun opptatt av det vi spiser i et større klima-, helse- og bærekraftperspektiv. Hun er også journalist i magasinet Psykisk helse og har skrevet flere bøker.
Maggie Coblentz
Maggie Coblentz is a researcher and designer from Canada, currently based in Svalbard. Maggie’s work on food spans a wide spectrum, from cooking and eating in zero gravity, to the role of food and culture in remote research stations on and off Earth. Her research practice has included flying on zero gravity research flights, an experiment in the International Space Station, and Arctic expeditions. Maggie recently co-founded Satellite Institute, a transdisciplinary Arctic research station in Svalbard, and is also a research affiliate at the MIT Space Exploration Initiative at the Massachusetts Institute of Technology.
Magnus Thorvik
Magnus Thorvik er samfunnsøkonom fra Cambridge University, men er mest opptatt av mat. Nå er han daglig leder og selvlært kjøttforedler i Indre Oslo matforedling (IOm), en liten kjøttbedrift i kjelleren til en gammel tvangsarbeidsanstalt i byens verste strøk. IOm lager nye typer ferske pølser hver eneste uke, ettertraktet langtidsslagret spekemat og et lite utvalg patéer og posteier. IOm bruker helst dyr andre ikke vil ha, men som de mener har ekstra kvaliteter: voksne purker, utrangerte melkekuer, søyer og verpeender, som de helst kjøper rett fra bonden.
Máret Rávndá Buljo
Er selvstendig næringsdrivende innen reindrift med reinkjøtt-, og duodjiproduksjon,formidling av samiske mat- håndverkstradisjoner, reiseliv. Hovedfilosofien i leveveien, matproduksjonen og formidlingen er basert på den tradisjonelle samiske filosofien om bærekraft, dyrevelferd, spiritualitet, etiske verdier. Dette i en tid hvor reindrifta opplever sterkt press fra industrialisering, effektivisering, tidspress, detaljstyring, “det grønne skiftet”, pelletsforing, kalveslakt, etc., etc. Lever i håpet om en bedre verden med bedre verdier og menneske- og dyreverd!
Markus Lohne Hustad
Birøkter, andelshaver og skolehageentusiast. Jobber for et mer bærekraftig landbruk gjennom å få på plass mål for økt økologisk produksjon og forbruk.
Martin Braathen
Martin Braathen er seniorkurator på Nasjonalmuseet. Han er utdannet arkitekt og har en doktorgrad i arkitekturhistorie. Han jobber nå blant annet med en utstilling om Ny nordisk mat sett fra et kunstmuseum.
Mathias Steinbru
Mathias Steinbru er VG og godt.nos restaurantkritiker. Han har skrevet om mat, helse og bærekraft i et tiår i aviser og publikasjoner i inn- og utland. I 2012 hadde Steinbru 50 griser på beite i en helling utenfor Fagernes. De fikk aldri navn. Men de ble til de aller beste pølser.
Matthew Kessler
Matthew is a podcaster, educator and recovering farmer who sits at the Swedish University of Agricultural Sciences and is employed by TABLE, a collaboration that explores the evidence and values that inform different visions and solutions for the food system.
Dr. May Rosenthal Sloan
Dr. May Rosenthal Sloan is an independent curator, writer and educator. She co-curated the V&A exhibition FOOD: Bigger than the Plate (2019) and edited the volume London’s Kitchen: Industry, Culture and Space in Park Royal (2021). She was formerly a lecturer in Modern American History at the University of Glasgow and is a regular visiting lecturer at Glasgow School of Art. Her research interests are wide-ranging but include food and food systems, storytelling and constructions of identity, and the role of design and art in everyday life.
Natsai Audrey Chieza
Natsai Audrey Chieza, founder and CEO of Faber Futures, is a visionary designer and thought leader with a background in Architectural Design and Material Futures. She fervently champions biodesign initiatives that integrate living systems into solutions to global challenges. As a member of the World Economic Forum’s Global Futures Council on Synthetic Biology, Natsai offers crucial insights into policy development for a mission-oriented bioeconomy.
Olga Grönvall Lund
Olga is the initiator and founder of non-profit organization, Reformaten. Olga Grönvall Lund is a Swedish entrepreneur who has worked with food-related projects her whole professional career. She has mainly been active in Stockholm and Berlin but has also hosted events, catered, and done productions in other parts of the world such as Hong Kong, London, Bologna, Copenhagen and Paris to name a few.
Per Styregård
Per Styregård är skribent, författare och moderator med fokus på mat och dryck, och gav 2019 ut boken Smakens makt. Han har drivit debattscenen Skafferiet och podcastserien Matlaboratoriet om mat och samhällsutmaningar. Hans artiklar publiceras regelbundet i svenska affärstidningen Dagens Industri, Icon Magazine och amerikanska Eater.com.
Per Theodor Tørrisen
Per Theodor Tørrissen er leder for Nordnorsk kompetansesenter MAT; en tilbyder av rådgiving og andre tjenester knyttet til mat og måltid primært knyttet til foredling og servering. Han har bakgrunn som kokk og sitter i faglig råd i kompetansenettverket for lokalmat i Nord, og har vært sentral i utviklingen av Nordland fagskole sitt studie «Bærekraftige matopplevelser». Tørrisen står bak matkonseptet ArktiskMat, en arena for samtaler og diskusjoner rundt mat og måltid.
Polarhagen – redder verden med planter
I den vakreste øygruppa i verden, driver vi en grønnsakshage. I samarbeid med frisk, arktisk luft og Golfstrømmens mildere innslag, dyrker vi grønnsaker til vårt lokalsamfunn uten traktor. Vi følger tradisjonsrike gartnerteknikker, samt nye innovative innslag og ser på jordbruk som et fordypelsesstudie av naturen.
Runar Sørli
Runar Sørli er fra Skjeberg. Han driver gård med 7500 økologiske høner, 1200 da dyrket mark, 10 vinterfôra sauer, gammel norsk spælsau, grønnsaker til eget bruk, samt noe potet for salg. Han selger egg hos Norgesgruppen og Coop, og selger frosne høner hos Coop. Runar kunne solgt mye mer hvis han hadde fått tak i flere høner. Han driver jordene regenerativt.
Sophia Efstathiou
Sophia Efstathiou is a philosopher of science working on the interfaces of science, art and everyday life. She is a senior researcher at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) currently leading the Research Council of Norway project MEATigation: Towards sustainable meat-use in Norwegian food practices for climate mitigation (2020-2024). Her research has received EU, NSF, Max Planck and White funding and invited by the Athens Biennale (2012, 2018), Ars Electronica (2020) and Cornell Biennial (2020).
Turid Nordbø
Turid og Steinar driv med sau og mjølkegeit på småbruket Stigen. Dei tek eit stort ansvar med å ta vare på og attskape gammalt kulturlandskap, og er av dei få som driv med mjølkegeit i Trøndelag i dag. Saman med systra Ragnhild driv ho Grindal ysteri der dei ystar ost av fersk og upastaurisert mjølk frå dyra sine: ku og geit.
Will Moffat
I grew up working in boutique resorts in southwest Colorado,USA. From here I took a role as a private chef for a family at their residence in Panama. Through my travels in Panama I met my wife and moved back to Scandinavia with her. Working in Nordic and modernist restaurants throughout Malmo and Copenhagen I began to work more in development and fermentation in the menus. 6,5 years ago we moved to Oslo to have a place closer to nature. My curiosity within the world of microbes has been extending throughout my travels with each new cuisine and restaurant bringing new pieces. Ultimately I joined the team of an ambitious ramen restaurant with the goal of creating all of our ferments in house from local and organic ingredients. After the first year vivid hit, in the down time I met Mikael Svensson for a discussion about producing some items for his restaurant Kontrast as well as absorbing some of their byproducts. This conversation quickly turned into the foundation of b.culture.
Aage Eitungjerde
Å dyrka frukt og laga cider heng tett saman her på Vestlandet, og bestefar Andreas Eitungjerde planta ut frukthagen i 1922. Då barnebarnet Åge overtok bruket på midten av 90-tallet, såg han etter nye måtar å utnytte frukta på. Han sa opp stillinga som høgskulelektor for å etablere Balholm og Ciderhuset. Balholm – den gang kalla Gulleple – vart eit pionerprodukt; den første heilt naturlege fruktmost på den norske marknaden. Balholm har i 20 år arbeida med eple, fruktdyrking, foredling av eplemost og bærmost i mange ulike variantar. I dag har Balholm seks tilsette og produserer omlag 300 000 liter drikke i året.