Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Nominerte 2021

Matprisen arrangeres i år for åttende gang. Vi er glade for å kunne annonsere de nominerte til Matprisen 2021!

De nominerte for 2021 fordeles på sju ulike priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Årets formidler, Barne- og ungdomsprisen, og Debio-prisen. Du kan lese juryens begrunnelse for nominasjonene på denne siden.

Nominasjonskriteriene til de ulike prisene finner du her.

 

Matprisen

Christopher Haatuft

Christopher Haatuft er punkerkokken som ble Bergens ubestridte restaurantbaron. Selv om prosjektene hans er svært forskjellige, fra fine dininggrill og pizza til å skape et arbeidsliv for de som faller utenfor, investeringsfond og mer, er bærekraft en rød tråd gjennom alle. Hans brennende engasjement for sjømat og havets mangfold har fått et stort publikum gjennom NRK-serien Kokkeliv. Det er ikke gull alt som glimrer, men med Haatuft skinner det både av gulltanna og mannens lidenskap for mat og en arbeidsplass med fremtid.

Ille brød

De siste årene har Ille brød revolusjonert nordmenns forhold til vårt daglige brød. Det lille bakeriet i Oslo representerer en dyp håndverkstradisjon hvor råvarene er enkle, men resultatet slett ikke er ille, faktisk er det svimlende godt. De har fremhevet betydningen av å velge økologisk steinmalt mel, gjerne av gamle kornslag, når de baker sine smakfulle surdeigsbrød. Formidling har alltid vært en viktig del av arbeidetog gjennom koronatiden har kokeboka deres fått en fornyet aktualitet ved å vise at alle kan ta del i håndverkskunstene.   

LOKAL

LOKAL er butikkjeden som ønsker å konkurrere på bærekraft, økologi og kvalitet. På få år har de gått fra food trucks som lagde smørbrød av overskuddsmat, til å åpne kombinerte dagligvarebutikker og kafeer i Oslo og Hamar.  De har våget å komme med et nytt konsept i et marked sterkt preget av konkurranse. Overskuddsvarer fra butikken brukes i kafedriften og på det viset sikrer de minimalt matsvinn. Smak, helse, dyrevelferd, og ikke minst et marked for lokale bønder og produsenter er verdifulle parametere når LOKAL driver sine prosjekter.

 

Årets kjøkken

Breddos Tacos

Med Breddos Tacos har ikke gründer Nud Duhdia bare satt en ny standard for hva taco kan være i Norge, han har også brakt en helt ny filosofi inn i den kjappe lunsj- og take away-maten. Breddos Tacos byr på alt annet enn fine dining, men tilnærmingen til råvarene må man til stjernerestaurantene for å finne maken til. Maten lages fra bunnen av og er autentisk mexicansk. Råvarene kjøper de direkte fra bonde eller produsent, med kompromissløse krav om god dyrevelferd.

Einer

Det er høyst velfortjent at Restaurant Einer har Michelins grønne stjerne for gastronomi og bærekraft. Restauranten har en grunnleggende filosofi basert på nordiske røtter, kortreiste og økologiske råvarer og nyskapende bruk av gamle metoder som røyking, salting og sylting. Menyen følger sesongene, og Einer er den eneste restauranten i Norge på dette nivået med en egen, fullverdig vegetarisk meny.

Fagn

«Fagn» er norrønt og betyr å omfavne eller motta med glede, og det beskriver nettopp det henholdsvis restaurantteamet og gjestene gjør en kveld på Fagn restaurant. Med håndverk på øverste nivå, byr Fagn på minneverdige smaksopplevelser. Den kreative og til dels nostalgiske menyen er basert på et rikt mangfold av nøye utvalgte lokale råvarer, og trykk på økologi og dyrevelferd.

 

Årets storkjøkken

BAHR/Annerledes personalrestauranter AS

BAHR har som sin storsatsning å bli et av Norges grønneste advokatfirmaer, og kantinedriften er en viktig del av dette: De har et øremerket budsjett for å handle bærekraftige og økologiske råvarer, de har kuttet storfekjøtt, og de har et stort utvalg vegetariske retter. Det betyr mye når bransjer som ikke kretser rundt matproduksjon ser verdien av å satse grønt, og serverer bærekraftige måltider til sine ansatte.

 Granly Stiftelse

Granly Stiftelse driver et bo- og aktivitetssenter for beboere med utviklingshemming. Beboerne deltar i alle stegene fra maten dyrkes i senterets egne kjøkkenhage til det tilberedes på kjøkkenet. Måltidene som lages er både sesongbaserte, kortreiste og økologiske. Hos Granly Stiftelse er det meningsfullt å engasjere beboere i dyrking og matlaging. Når man involverer beboerne i konkrete handlinger skaper det glede, trivsel og bevissthet rundt bærekraft og sammenhengene maten inngår i.

Sundvolden Hotel

Sundvolden Hotel har jobbet med bærekraft i mange år, ja, faktisk så lenge at de alle de ansatte har god forståelse for at arbeidet deres også handler om miljø og dyrevelferd. Hotellet har vært med i KuttMatsvinn2020-prosjektet og var tidlig ute med å kutte matsvinn. De er noe så utypisk som å være åpne og ærlige med ansatte og gjester om hvor mye de kastet dagen før, og kjøkkensjefen inviterer gjerne konkurrenter til kjøkkenet for å dele erfaringer på området.

 

Årets produsent

Gunnar Klo

Fiskeindustribedriften Gunnar Klo er ikke bare en som nøyer seg med å få kloa i fisken, men har gjennom flere år jobbet for å bli en av Norges mest bærekraftige sjømataktører. Fisken de produserer er av fersk og høy kvalitet og blir levert av kystflåten, i hovedsak fra linebåter, juksabåter og snurrevadbåter. Gunnar Klo er både sertifisert etter strenge merkeordningskrav for sin produksjon av torsk og hyse og de samarbeider aktivt med FoU-miljøer for å produsere stadig mer bærekraftig, enten det gjelder reduksjon av matsvinn, mer miljøvennlig emballasje eller kortreist fôr for oppdrettsfisk. Det er håp i hengende snøre med aktører som Gunnar Klo.

Lofoten gårdsysteri

Familien bak Lofoten gårdsysteri har virkelig tatt i bruk de lokale ressursene, både på gården og i områdene rundt. De samarbeider med nærmiljøet både gjennom sine produkter og i sin daglige drift, samt skaper unike opplevelser på gården så vel som på matfatet. Gården drives biodynamisk med smaksrike produkter både i form av oster og kjøttprodukter. God dyrevelferd er en selvfølge hos Lofoten gårdsysteri, og med stor omsorg for dyrene, i et spektakulært landskap, viser de at geitehold har sin naturlige plass i norsk landbruk.

Økologisk spesialkorn (nå Sigdal Mølle)

Vi nordmenn elsker brød og bakevarer! Derfor er vi er heldige som kan få boltre oss i ulike smaker og kvaliteter fra Økologisk spesialkorn. Med tradisjonell produksjon og gamle kornsorter får vi som forbrukere anledning til å lage både smaksrike bakverk og matretter. Det at de også tar vare på såkorn som egner seg godt i de ulike økologiske nisjene og formidler dem videre til nye bønder, bidrar til at vi kan få tilgang på enda mer økologisk, lokalt tilpassede frø og kornprodukter fremover. Man høster som man sår, og i år skal Økologisk spesialkorn hedres for sin innsats for at maten vi spiser får mer spennende smak.

 

Årets formidler

Hanne-Lene Dahlgren 
Hanne-Lene Dahlgren er vegetarentusiast og en av Norges bestselgende kokebokforfattere. Å spise mindre (og bedre) kjøtt er blant de viktigste klimatiltakene du kan gjøre i hverdagen, og bare 1 av 5 nordmenn får i seg nok frukt og grønt. Dahlgren er en av dem som ønsker å ta tak i dette. Via tv-program, kokebøker og egne kanaler tilbyr hun lekre oppskrifter, gode hverdagstips og er en aktiv deltaker i det offentlige ordskiftet rundt bærekraftig kosthold. Hun er en modig stemme i klima- og kostholdsdebatten, men bidrar også til å senke terskelen for et mer plantebasert kosthold, for alt fra matelskere til småbarnsfamilier.

Kathrine Kinn
Kathrine Kinn er gårdbruker, sosiolog og aktiv deltaker i jordbruksdebatten, blant annet som spaltist i Klassekampen. Hun har lang fartstid fra organisasjoner som Bonde- og småbrukarlaget, Spire og Alliansen ny landbrukspolitikk. Hun har selv uttalt at hun ønsker å være broen mellom miljøvernere og bønder – og har i flere år vært en tydelig forkjemper for en mer bærekraftig jordbrukspolitikk og det å bidra til at folk flest har bedre forståelse for matproduksjonen vår. Budeia fra Lørenskog har vært og er en tydelig stemme for å velge norsk gress fremfor importert kraftfor, og for å velge norsk landbruksproduksjon fremfor import av matvarer.

 Maria Berg Hestad 

Maria Berg Hestad er sivilingeniør fra Molde, og en av Norges største mat- og hagebloggere. Fra å teste ut en pallekarm med grønnsaker i hagen, har hun raskt gått over til å dyrke nok frukt og grønt til å holde familien på fem så og si selvforsynt gjennom året med egne råvarer. Maria Berg Hestad er en entusiastisk formidler av bærekraftig matproduksjon, og gir vanlige hageeiere kunnskap og gode tips til hvordan en byhage kan bli til et helt selvforsyningsbruk, uten behov for tungt maskineri eller spesialutstyr. Hestad gjør komplekse sammenhenger i matsystemet vårt håndgripelige ved å formidle hvordan overskuddsråvarene rundt oss, som klippet gress, tang eller ull kan brukes til jordforbedring – eller hvordan man enkelt kan få solbæravlingene til å vare hele året.

 

Barne- og ungdomsprisen

Folkelig

Folkelig driver flere prosjekter hvor mat er et verktøy for å gi barn og unge sosiale mestringsarenaer, kunnskap og engasjement om matens betydning for helse og miljø. Gjennom prosjektene Matjungelen og Smaksverkstedet når Folkelig mange tusen barn og unge i hele landet. Begge prosjektene formidler matkunnskap til barn på en positiv måte, og gir barn mulighet til å utforske og skape sine egne erfaringer og mestringsopplevelser på kjøkkenet, i kjøkkenhagen og i naturen. De har et bredt fokus på både mat, helse og kosthold, og jobber målrettet med å nå barn og unge i lavinntektsfamilier for å være med og utjevne sosioøkonomisk ulikhet i helse. Folkelig gir kunnskap om det bærekraftige måltidet i både sosial, helsemessig og miljømessig betydning.

Spis opp maten

Mette Nygård Havre har et brennende engasjement gjennom sitt prosjekt «Spis opp maten» for å få voksne og barn til å bli matreddere og unngå matsvinn på hjemmebane. I samarbeid med Kavlifondet, har Mette startet en turne på ungdomsskoler i Bergens- og Oslo-området for å spre budskapet om matredding. Mette har utviklet undervisningsopplegg for mat og helsefaget, og får både lærere og elever til å erverve kunnskap gjennom praksis: Elevene redder mat fra nærbutikkene og lager smakfulle retter av utgåtte datovarer og råvarer med skjønnhetsfeil. Mette setter matsvinn i sammenheng med et større bærekraftsfokus, og gjør matredding konkret og forståelig. «Best før, men ikke dårlig etter» er Mettes mantra, og nå får flere av den oppvoksende generasjonen ta del i hennes matreddende tilnærming til det bærekraftige måltidet.

Viken fylkeskommune

Omlag 60 % av elevene i Norge har ikke tilgang på faglært kompetanse i helse og ernæring. I Viken fylkeskommune har man valgt å gjøre noe med dette, og tatt store politiske og administrative grep for å bringe sunne, bærekraftige måltider inn i skolene, i det som er en av de største satsningene av sitt slag noensinne i Norge. Med dette som grunnlag har fylket vedtatt at 30 % av maten som serveres ved offentlige kantiner i fylket skal være økologisk. Viken fylkeskommune ønsker å skape en ny standard for offentlig måltidstilbud som forener folkehelse- og bærekrafthensyn, og løfte skolekantina som en viktig pedagogisk arena.  Omtrent som det heter i fylkeskommunens slagord: «Viken viser vei i vellinga»!

 

Debio-prisen

De Haes gartneri 

De Haes gartneri var Norges første heløkologiske gartneri og et verdifullt bidrag til den økologiske familien fra starten av. I tillegg til å ha en stor og mangfoldig produksjon av grønnsaker og blomster, driver de i dag også med prosjektering og utvikling av nye hager, samt utstrakt kursvirksomhet innen økologisk dyrking. De er en ressurs for økologiske dyrkere over hele landet i et marked som har vært preget av mangel på økologiske oppalsplanter og frø. Gartneriet har vært morplante for mange økologiske avleggere rundt om i landet. Med en solid vekst å vise til er de en inspirasjon for andre, og en stabiliserende faktor for et marked i vekst. Økologisk dyrking i Norge hadde ikke vært der det er i dag uten De Haes Gartneri.

Jakobs brød

Jakob Philipsen er en ekte håndverker med sans for tradisjoner og førsteklasses råvarer. Det hele startet på den økologiske gården Ullandhaug med en mann, økologisk mel og en komfyr i 1999. Siden har det vokst til den populære kafeen Jakobs Brød i sentrum av Stavanger. Jakobs er et av få bakerier i Norge som kan smykke seg med Debios valørmerke i gull. Noe som betyr at 90-100 % av råvarene som brukes i driften er sertifisert økologiske. Han er bevisst på å bruke og bevare gamle kornsorter og surdeigstradisjon for å inspirere folk til et sunnere kosthold. I tillegg til å servere økologiske lekkerbiskener på kafeen sin, holder Jakob også bakekurs med økologiske råvarer som utgangspunkt.

Norsk Ullgris 

Norsk Ullgris betyr prima produkter og stålfokus på dyrevelferd i alle ledd av produksjonen. Dyra har fri tilgang til uteområder hele året, og grisungene går sammen med mor helt til de er naturlig avvent ved tre måneders alder. Dyra får bærekraftig fôr basert på økologisk urkorn og kraftfôr helt uten bruk av soya. Det legges stor vekt på at transport og slaktemetode skal være så skånsom som mulig, og Norsk Ullgris tar seg derfor av all transport selv, og slaktingen blir utført på et mindre gårdsslakteri. Alt dette arbeidet resulterer i et unikt økologisk produkt med både næringsinnhold og smak av første klasse. Svinaktig bra!

En av de nominerte til Årets formidler er Kathrine Kinn. Foto: Kathrine Kinn
Lokal er en av de tre nominerte til Matprisen. Foto: Lokal