Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Vinnere 2020

 

Matprisen

Å nomineres til og å vinne Matprisen betyr at man står på barrikadene for mer økologisk og bærekraftig matproduksjon. Det handler ikke om å legge om driften for kunne smykke seg med fagre ord, men om å faktisk ville gjøre verden til et mer levelig sted gjennom det vi spiser og drikker. Matprisen er prisen for den eller de som tar et valg og satser, som tør å bane seg fram og derved vise vei for andre. Alt dette kjennetegner årets vinner. Vinneren av årets pris er kompromissløs i å søke kort reisevei fra jord til bord, velge produksjonsmetoder som er vennlige for kloden og inspirere rundt om i det langstrakte land til å søke stadig mer  bærekraftige matsystemer samtidig som han serverer mat i verdensklasse. Matprisen 2020 går til bonden og kokken, restauratøren og bærekraftsambassadøren, HALVAR ELLINGSEN.

 

Årets kjøkken

Årets vinner har en inspirerende, banebrytende og helt særegen matfilosofi, som har fått mange til å tenke nytt om mat og råvarer. De fremviser en uvanlig kreativitet og er kompromissløse og ukonvensjonelle i sine råvarevalg. Kjøkkenet serverer smakfulle, delikate og vakre måltider på øverste nivå, og lar gjestene reise hjem med mer kunnskap om bærekraftig matproduksjon enn da de satt seg ved bordet. Årets vinner viser at veien fra råvarenes opphav til våre matbord faktisk innebærer noen moralske og miljømessige valg. Vinneren av Årets kjøkken er REST.

 

Årets storkjøkken

Mye med storkjøkken er stort og mange små endringer kan få stor betydning. Prisen Årets storkjøkken er for de som har det i sin makt å endre mange menneskers mat- og drikkevaner i mer bærekraftig retning. Det handler ikke bare om å servere maten som metter, men også å gjøre det med hensyn til de ressursene som finnes her på kloden. Årets vinner nøyer seg ikke bare med å redusere emballasjebruk og matsvinn, men satser også på å lage mat fra bunnen av og velge råvarer fra bærekraftige kilder, enten det er fra lokale bønder eller fra sertifiserte fiskebestander. Kan alle disse endringene innføres og også gjøres med matglede og med serviceglede, da er det ikke rart at årets vinner er 4SERVICE.

 

Årets produsent

Prisen Årets produsent skal gis til en aktør som bidrar til å øke mangfoldet av økologiske og bærekraftige produkter i markedet. Vi smører ikke tykt på om vi sier at det har definitivt årets vinner gjort! I en tid hvor økologi for ofte handler om import, har vinneren bidratt til at norske økologiske råvarer når markedet og blir foredlet til smakfulle produkter som både store og små har glede av. Det er tradisjonelt og det er nytenkende på samme tid. Årets vinner er bærekraftspionerene fra bergstaden, RØROSMEIERIET.

 

Kokkeprisen

Vinneren av årets kokkepris er slett ikke bare kokk. Han kokkelerer på et høyt nivå, men er kanskje mer kjent for sine mange ulike prosjekter og lekne kulinariske nysgjerrighet. Vinneren har sin helt egen tilnærming til bærekraft, som handler om å redusere matsvinn, spise mat i sesong og velge kortreiste råvarer, ikke minst selvplukket. Han kan trygt sies å ha tatt sanking til nye høyder. Kokkeprisens vinner har også gjennom sitt mangfoldige virke vist at kokker som bryr seg om bærekraft kan lykkes innen ulike felt. Årets vinner av Kokkeprisen er han som i sin nyeste bok ber deg om å “SpisOpp”, sankekokken TOMMY ØSTHAGEN.

 

Årets formidler

«Formidle kunnskap, inspirasjon eller forskning som setter folk i stand til å ta bevisste matvalg.» Det er et av denne prisens kriterier, og årets vinner gjør nettopp dette. Gjennom en fremstilling som er lettfattelig og engasjerende tilbyr de folk et dypere innblikk i hvordan våre matsystemer faktisk fungerer. Det kan være rystende. Det kan til og med være støtende. Det er uansett et gode å vite mer. Vinneren av denne prisen roper ut for at matsvinn nettopp ikke bare skal forsvinne, men være noe vi alle må ta ansvar for. Det vil kanskje knapt komme som et sjokk på noen at årets vinner er MATSJOKKET.

 

Barne- og ungdomsprisen

For mange barn og unge kan verden være et vanskelig sted å navigere, og dyrking og matlaging kan være en mestringsarena hvor kreativitet og praktiske ferdigheter går sammen i en større helhet. Når denne helheten også inkluderer bærekraftig matproduksjon, snakker man om en verdig vinner av Barne- og ungdomsprisen. For årets vinner er maten halve føda, mestring er andre halvparten. Årets vinner er en aktør som viser vei og som forvandler det gamle til noe nytt. «Vi ser gull der andre ser søppel», sier de selv om det de gjør. Vi ser gull i KOMPASS & CO.

 

Debioprisen

Årets vinner tilbyr bærekraftig mat til den store gullmedaljen. Med en utrettelig innsats jobber de for å tilby økologisk mat av høy kvalitet som har reist kort og tilhører sesongen. Man merker rett og slett lett hvorfor årets vinner har Debios valørmerke i gull. De har i en årrekke vært en utfordrer i et marked preget av få aktører og beinhardt prisfokus, og de gjør sin jobb fullblods, luttert og uforfalsket. Under de sju fjell finner vi et fjelgt hjem for bærekraftige dagligvarer, nemlig årets vinner, REINDYRKA!

 

KokkeKarlas Legat: Johanna Magdeli Pettersson Utvær

Den som i år mottar stipendet til KokkeKarlas Legat er ei ung kokke med ambisjonene på plass. Hun kommer fra et småbruk på Barmøya i Selje hvor frukt- og bærplukking, sauehold, og sjarkfiske har formet hennes interesser for gode råvarer og tradisjonelle bevarings- og tilberedelsesteknikker. Gjennom oppveksten har hun fått tatt del i alt av arbeidet på gården, fra jorda og jordet til matbordet. 

Johanna Magdeli Pettersson Utvær viser i sin søknad et reflektert syn på bærekraftig matproduksjon. Nå ønsker hun å fordype seg i råvarenes betydning ved å reise til den slovenske landsbygda og gå i lære hos en av verdens beste kokker, Ana Ros ved den Michelin-bejublede restauranten Hiša Franko. KokkeKarlas Legat og Matprisens jury gratulerer og ønsker Johanna Magdeli Pettersson Utvær lykke med å utvikle seg videre som en råvarenes og bærekraftens kokk!

Vinnere